Morgonsvepet

Hongkongbörsen lägger ned plan köpa Londonbörsen

Hongkongbörsen lägger ned planerna på att köpa Londonbörsen, läckta dokument visar EU:s sågning av Boris Johnsons plan och USA svartlistar kinesiska bolag. Här hittar du morgonens nyheter.

Uppdaterad 2019-10-08
Publicerad 2019-10-08

Hongkongbörsen lägger ned plan köpa Londonbörsen
Hongkongbörsen kommer inte att lägga bud på Londonbörsen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Hongkongbörsen tycker dock fortfarande att det finns strategiska skäl för ett sammangående och är besviken över att man inte kunnat engagera ledningen för Londonbörsen för ett samgående. 
I september föreslog Hongkongbörsen en sammanslagning av de båda bolagen som innebär en premium om 22,9 procent över stängningskursen för Londonbörsens aktiekurs dagen innan förslaget. Londonbörsen avvisade strax därefter propån.
Några av Londonbörsens ägare hade uppmanat Hongkongbörsen att höja sitt bud med upp till 20 procent och öka andelen kontanter, uppgav källor för Reuters förra veckan. 

Läckta dokument visar EU:s sågning av Johnsons plan
EU förkastar Boris Johnsons senaste brexitplan och sågar flera av de centrala förslagen om Irlandsgränsen jäms med fotknölarna. Det visar läckta dokument som The Guardian tagit del av, skriver Omni. 
I dokumentet har EU gått igenom Johnsons förslag punkt för punkt och lyft fram fundamentala brister i dem. Bland annat varnar unionen för att planen skulle innebära stora störningar i Irlands och Nordirlands ekonomier.
Enligt tidningen har flera EU-ledare under helgen gjort klart för Boris Johnson att hans förslag inte håller som grund för en seriös förhandling. 

USA svartlistar kinesiska bolag 
USA:s handelsdepartement svartlistade ytterligare åtta kinesiska techbolag på måndagen, rapporterar Bloomberg enligt Omni. USA anklagar dem för brott mot mänskliga rättigheter mot muslimska minoriteter i den västra Xinjiang-provinsen.
Bland de svartlistade bolagen finns de två videoövervakningsföretagen Hikvision och Dahua Technology – som enligt bedömare kontrollerar en tredjedel av den globala marknaden för videoövervakning och som har kameror över hela världen.
Hikvision har ett marknadsvärde på 42 miljarder dollar, skriver Reuters.
Beskedet kommer bara tre dagar innan handelssamtalen mellan USA och Kina återupptas på torsdag.

Majoritet vill kunna välja fonder för pensionen
En klar majoritet, 64 procent, av svenskarna tycker att det är bra att själva kunna välja fonder för en del av sin pension. Det skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande. Yngre sparare är mer positiva, 77 procent av 18-34 åringar vill kunna välja själva. Även bland de som uppger att de i dag har ickevalsalternativet (Såfan) tycker en klar majoritet, 63 procent,  att det är bra eller mycket bra att få möjlighet att välja själva.
TNS Sifo Prospera har på uppdrag av Fondbolagens förening frågat 1 171 svenskar om deras syn på premiepensionen, och om det som helhet är bra att de själva kan välja fonder för en del av din pension eller om de skulle föredra att staten bestämmer hur deras pensionspengar förvaltas. 64 procent uppger att det är bra eller mycket bra att få möjlighet att välja själva. 23 procent föredrar att staten bestämmer hur pensionspengarna förvaltas. 

Asienbörser stiger på tisdagen 
Aktieindex i Asien stiger på tisdagsmorgonen i avvaktande handel inför väntade handelssamtal mellan USA och Kina där den amerikanske presidenten Donald Trump har uppgett att en snabb uppgörelse dock inte är att vänta, rapporterar Reuters. 
MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan stiger 0,6 procent medan Nikkei-index klättrar med 1,0 procent.
Shanghaibörsen stiger 0,8 procent efter det vecko-långa helgfirandet i Kina och i Hongkong är Hang Seng-index upp 0,7 procent.
Amerikanska aktieindex sjönk något på måndagen efter utflykter på båda sidor om nollstrecket i spåren av blandade och delvis motstridiga nyheter kring utsikterna för handelssamtalen mellan USA och Kina, där förhandlingar på hög nivå är planerade att inledas på torsdag.
Det breda storbolagsindexet S&P 500 sjönk 0,4 procent på måndagen. Minifuturen för S&P 500 stiger dock 0,3 procent på tisdagsmorgonen, enligt Reuters. 

Fed-ledamot vill ge ytterligare stimulanser 
Neel Kashkari, chef för Fed Minneapolis, sade under natten att Federal Reserve bör göra mer för att stödja ekonomin givet de förestående riskerna, enligt Bloomberg. Kashkari, som är känd för sin duvaktiga hållning, tillade att han är glad att de sänker räntorna och att han är osäker på hur många ytterligare räntesänkningar som skulle behövas, noterar Nordea i sitt morgonmejl. 

Storägare i Arise ökar innehavet 
Johan Claesson, storägare i Arise, flaggar för att ha ökat innehavet i vindkraftbolaget till sammanlagt 29,96 procent av kapital och röster, skriver Nyhetsbyrån Direkt. 
Han äger direkt cirka 7,4 procent i Arise och indirekt, genom bland annat CA Fastigheter, omkring 22,56 procent. Flaggningen görs då ett av koncernbolagen, CA Plusinvest AB har överskridit tröskelvärdet.

Goldman Sachs ser recessionsoro som överdriven 
Det finns goda skäl att tro att produktionen och sysselsättningen i USA kommer fortsätta att öka i en god takt framöver och att oron för en recession fortsatt kommer att visa sig vara alltför pessimistisk.Det skriver Goldman Sachs chefekonom för USA, Jan Hatzius, i ett kundbrev, enligt Nyhetsbyrån Direkt. 
Han lyfter fram att de finansiella förhållandena pekar mot förbättring och att den tydliga uppgången för bostadsindikatorerna de senaste månaderna bekräftar att de lägre räntorna ger stöd åt den reala ekonomin.
"Mer fundamentalt är de finansiella obalanserna noterbara genom sin frånvaro. Trots höga tillgångspriser och låga reala räntor - vilka båda uppmuntrar hushåll och företag att låna och spendera - så är den privata sektorns finansiella balans fortsatt på en robust +4,5 procent av BNP, en skarp kontrast till betydande underskott vid motsvarande tid vid de tidigare två expansionerna", enligt chefekonomen.

Swedol köper Industriprofil 
Swedol har förvärvat IP Hjelte AB som under namnet Industriprofil driver en butik med yrkeskläder, personlig skyddsutrustning, profilkläder och presentreklam i Gävle. Förvärvet inkluderar också IP Hjeltes dotterbolag Arne Blom Marknads AB. De båda bolagen hade det senaste räkenskapsåret en samlad omsättning på 49 miljoner kronor.

Platsannonser