Finans Nyhet

Hon vill göra privatekonomi enklare

Publicerad

Maria Malmqvist lämnar sin tjänst som ansvarig för CMC Markets analysavdelning för att bli sparekonom på SBAB. ”Jag hoppas att jag kan göra sparande och privatekonomi roligt och enkelt”.

– Jag hoppas att jag kan föra ut frågor om privatekonomi på ett nytt och spännande sätt, och att jag kan göra det både intressant och roligt. Att arbeta på SBAB, som har ett starkt varumärke och en stor målgrupp, ska bli både utmanande och roligt.

Ställer det större pedagogiska krav på dig?

– Både ja och nej. I dag jobbar jag med CFD:er som är en mer komplicerad finansiell produkt, och för att kunna skapa kunskap och förståelse kring den måste man vara pedagogiskt lagd. Nu kommer jag att syssla med frågor inom privatekonomi som bolån, banktjänster och pensioner, områden som berör många fler och där det finns en större grundförståelse. Men det ställer också krav på att vara pedagogisk, och på att kunna visa att det faktiskt är roligt att spara och ta hand om sin ekonomi.

Annons

– Det finns fortfarande mycket att göra. Jag vill lyfta fram att privatekonomi och sparande är något roligt och enkelt, vilket det faktiskt är!

Upplever du att folk tycker att det är svårt?

– Jag tror att många tycker det är svårt att börja sätta sig in i det. Det finns en tröskel för att sätta igång.

Annons

Finns det något tips för hur man kommer över tröskeln?

– Ett sätt är att slå sin bank en signal och fråga, eller gå in och läsa vad som skrivs i tidningar och på hemsidor. Det viktiga är att börja våga ta i det och ställa frågor, då tror jag att man upptäcker att det är rätt kul.

Jag läste en artikel i Aktiespararen där det står att du är en typisk risktagarpersonlighet?

Annons

– Det stämmer delvis. I mitt nuvarande jobb har vi produkter som riktar sig mot en mindre grupp som tar högre risk. En del av de sparpengar jag har använder jag till att ta mer risk, och det tycker jag är roligt och en krydda i min ekonomi. Jag får anledning att hålla mig uppdaterad med nya produkter, och hur det går på börsen. Men i grunden har jag också ett långsiktigt sparande i aktier och fonder där jag har en lägre risk, men även där håller jag mig alltid uppdaterad.

Maria Malmqvist är kvar på CMC till mitten av februari.

– Det är tre månaders uppsägningstid men det är ingen konkurrerande verksamhet jag går till, så det finns ingen anledning till att jag inte jobbar den tiden och gör en bra överlämning innan jag slutar.

Vem tar över efter dig?

– Det är inte klart ännu.

Avanzas Claes Hemberg syns ofta i media. Vad har du som han saknar?

– Han är väldigt duktig. Men jag tror att jag kan göra sparande och ekonomi enkelt och tillgängligt för en större grupp, och att jag också kan få kvinnor och tjejer att tycka att privatekonomi är både intressant och roligt.

Annons