FinansNyhet

Hon toppar listan när advokaterna väljer favoritadvokat

Agnes Hammarstrand, Delphi, är årets favoritadvokat när advokaterna själva får välja.
Publicerad

För första gången någonsin blir en kvinna årets advokat när branschkollegorna väljer den advokat de själva helst skulle anlita i ett affärsjuridiskt ärende. Här är topplistan med årets hetaste namn i branschen.

Rakel Lennartsson

2018 års hederstitel Advokaternas advokat går till en affärsjurist som har ett av årets stora ämnen – GDPR – som specialområde: Agnes Hammarstrand, specialist på IT- och immaterialrätt vid Delphis kontor i Göteborg. 

Advokaternas advokat är en omröstning som arrangerats varje år sedan 2012 av branschtidningen Legally yours. 

I år deltog 1 226 advokater och biträdande jurister i omröstningen, som sker via ett frågeformulär per mail. Frågan är vilken kollega man först av allt skulle anlita i samband med ett affärsjuridiskt ärende.

Annons

2018 är Agnes Hammarstrand den som flest tänker på som ett förstahandsalternativ, hon samlar totalt 5,1 procent av rösterna. (Se hela listan nedan.)

Hon har tidigare också mottagit utmärkelsen ”Client Choice Award”, där bolags- och chefsjurister utnämner de bästa advokaterna.

”Agnes är en jättekompetent advokat. Dessutom tänker hon priseffektivitet för klienten och är mån om att modernisera advokatkåren, inklusive vad angår mångfald, rollen som kvinnlig delägare och användning av AI”, lyder en av flera berömmande motiveringar.

Annons

Det är första gången en kvinnlig affärsjurist rankas högst av kollegorna, skriver Delphi i ett pressmeddelande som gick ut i samband med nyheten. Agnes Hammarstrand är också den yngsta advokaten hittills som toppat branschlistan.

– Jag tror att en bidragande orsak till att så många personer röstat på just mig även är mitt och Delphis engagemang inom jämlikhet och jämställdhet, säger Agnes Hammarstrand i en kommentar.

Affärsjurister emellan ser listan lite annorlunda ut. Där hamnar Carl Svernlöv och Robin Oldenstam gemensamt i topp, med vardera 5,1 procent av rösterna. Agnes Hammarstrand tar där en tredjeplats med 4,8 procent av rösterna.

Annons

De affärsadvokater kollegorna helst anlitar – topp 10

Agnes Hammarstrand, Delphi, 5,1 procent
Robin Oldenstam, Mannheimer Swartling, 4,7 procent
Biörn Riese, Jurie, 4,4 procent
Carl Svernlöv, Baker & McKenzie, 4,0 procent
Erik Sjöman, Vinge, 4,0 procent
Peter Danowsky, Danowsky & Partners, 3,6 procent
Lena Frånstedt Lofalk, Kanter, 3,3 procent
Christer Danielsson, Danielsson & Nyberg, 3,1 procent
Claes Zettermarck, Lundblad & Zettermarck, 2,8 procent
Dick Lundqvist, Gernandt & Danielsson, 2,7 procent
Källa: Legally yours

Endast affärsjuristernas val

Carl Svernlöv, 5,1 procent
Robin Oldenstam, 5,1 procent
Agnes Hammarstrand, 4,8 procent
Erik Sjöman, 4,8 procent 
Biörn Riese, 3,9 procent

Tidigare vinnare

2017 Erik Sjöman
2016 Erik Sjöman
2015 Biörn Riese
2014 Christer Danielsson
2013 Biörn Riese
2012 Peter Danowsky

Annons