FinansNyhet

Hon avslöjar Liza Marklund

Publicerad

Men hallå, Monica Antonsson, som avslöjar att Liza Marklunds storsäljare Gömda är en bluff. Läs här om lögnerna som gjorde Liza Marklund och huvudpersonen Mia till mångmiljonärer.

Sara Johansson

När och varför kom du på att skriva den här boken?

– Efter min artikel i Allas veckotidning i augusti 2006 blev jag uppringd av Mias ex Levi som är far till hennes son Michael. Han var arg och sa ”nu för det fanimej vara slut på de här lögnaktiga skandalskriverierna”. Jag visste vem han var när han ringde och visste att han satt på nyckeln till hela hennes historia. Han berättade alltihop i stora drag och jag blev förbluffad. Men jag hade känt på mig att det låg en hund begraven i den här historien.

Under arbetet med boken hette den I Mias fotspår. Monica Antonsson har följt Mia från Liza Marklunds böcker Gömda och Asyl från skolan och framåt. Hon har åkt till Oxelösund och träffade alla de inblandade för att lyssna på deras berättelser.

Annons

– De tycker att det mesta inte är rätt. Det var två saker som jag tyckte var avgörande och tunga. Den ena var att den här Anders från Norrland inte var från Norrland utan han var en liten suspekt chilenare. Det är ju ett bra dramaturgiskt drag att kalla honom för svenska Anders från Norrland. Han var tryggheten som kom in i hennes liv.

– Det andra var att Luis, alltså chilenaren, hade försökt att mörda ”mannen med de svarta ögonen”, alltså Osama som Mia har flytt från. Jag tog fram protokoll på alla domar och det visade sig vara sant. Luis anklagades för mordförsök och dömdes till ett års fängelse för grov misshandel. Det finns emmelertid inte med i boken överhuvudtaget.

– Då började Marklunds bok kännas lite suspekt och konstigt, säger Monica Antonsson.

Annons

Men varför flydde Mia om det inte fanns någon hotbild mot henne?

– Det var Luis (Anders från Norrland) som var jagad och inte hon. Det finns två teorier om det. Den första är att han var jagad av araberna. Han hade ju trots allt försökt att mörda Osama. Luis blev misshandlad i fängelset. Det är okänt av vem eller vilka, men han lär ha blivit så söderslagen att han hamnade på sjukhus. När han skulle släppas efter halva strafftiden så fanns det en hotbild mot honom.

– Det var alltså han som inte kunde återvända till Oxelösund – inte hon.

Annons

– Den andra teorin är att Luis var jagad av sina landsmän.

– Jag har låtit Sveriges främste expert, Victor Cifuentes, titta på den här Luis, eftersom jag inte kan komma in på några register i Chile. Han berättade att 90 procent av de flyktingar som kom från Chile då var utsända av Pinochet för att spionera på sina landsmän. Pinochet tömde sina fängelser på kriminella och politiska fångar som fick en biljett till Sverige. Som tack för biljetten så skulle de informera om sina landsmän. Av en rad skäl och eftersom Luis inte var accepterad av sina landsmän finns det grund att tro att han var en av Pinochets män. Han kunde inte ens bo på flyktingförläggningen. Han var tvungen att bo på andra änden av stan.

– De inblandade myndighetspersonerna gör ingen hemlighet av att det var han som var jagad.

Vilka av de inblandade har lidit mest av detta?

– Framförallt är det sonen Michael som har blivit övergiven när han var sex år gammal. Han har aldrig fått någon förklaring. Levi och hans ställföreträdande mamma Mi (hans fostermamma) fick heller ingen information. Allt hölls hemligt. Han fick umgås med morföräldrarna men de sa ingenting. Rätt som det var kunde Michael se en videofilm tagen hemma hos hans mamma och syskon. Då hade alla varit där på besök utom han.

Men enligt böckerna var det ju bara Liza Marklund som hade kontakt med Mia när hon bodde i USA?

– Och vem var det som skrev de böckerna? Det är klart att det inte är sant. Mia har regelbundet varit hemma och hälsat på. Periodvis har hon åkt som hon haft klippkort på flyget, säger familjen.

Osama beskrivs ju som väldigt farlig i Gömda…

– Han är egentligen ett offer som har fått utstå alla dessa grova beskyllningar i alla år. Han är inte farlig. det slår till och med tingsrätten fast innan hon utvandrar. Ville hon utsätta honom för en gruvlig hämnd så har hon verkligen lyckats. Han har bara en punkt i sitt belastningsregister numera. det är att han vid ett tillfälle åkte bil utan bälte.

Men gjorde han något mot Mia?

– Ja, det gjorde han. Han har åtalats för tre fall av misshandel, varav ett var ringa. Det fick han en månads fängelse för. Inget blodvite uppstod.

Hur ser det ut med Mias asyl i USA?

– Om Luis var en av Pinochets män så kan han ha fått asyl i USA på grund av det. CIA stod bakom kuppen mot Salvador Allende 1973, när Pinochet kom till makten. Det betyder också att den fruktade, hemliga säkerhetspolisen DINA backades upp av USA. Sedan diktaturen fallit hade medlemmar av DINA och andra betydelsefulla anhängare av Pinochet vissa möjligheter att få asyl i USA. Många av dem bor där numera.

Hon berättar vidare:

– För att få uppehållstillstånd i USA så måste man själv presentera ett fläckfritt utdrag från belastningsregistret som visar att man inte är någon brottsling. Luis skulle med sin fängelsedom med andra ord inte kunna presentera ett svenskt sådant. Mia berättade för Levi att de måste bo några år i Chile för att sedan kunna komma in i USA och att det fanns en speciell väg in för just chilenare. En vågad gissning är därför att de stannade i Chile tills han kunde presentera ett rent belastningsregister därifrån. Man kan anta att han fick asyl eller någon slags uppehållstillstånd och att Mia och barnen fick uppehållstillstånd som hans anhöriga. Den som får ett sådant får inte lämna landet på tre år. Det klagade hon också för till Levi och hans familj.

– Jag tror inte ett ögonblick att hon fick asyl tack vare en enda mening i en dom vars mål inte ens handlade om ifall hon var jagad eller ej. Målet handlade om att hon ville ha mer pengar från socialen.

Hon berättar även om två skandaler som boken bjuder på:

– Socialnämndens socialdemokratiske ordförande tog själv beslut om att finansiera Mias flykt med allt vad det innebar av pensionatskostander, uppehälle och hyrbilar utan att ha delegation på det från nämnden. Nämnden blev aldrig ens informerad. Den ledande cheftjänstemannen verkställde sedan beslutet som egentligen inte fanns.

– Mia lyfter än i dag pengar från försäkringskassan i Sverige. Hon är, enligt egen utsago, mångmiljonär gift med en annan mångmiljonär och bor i USA. Ändå lyfter hon närmare 100.000 kronor i bidrag från svenska staten. I sin svenska deklaration kallas hon Elisabeth. I USA heter hon Mia. Men efternamnet är detsamma.

Har du kontaktat Mia och Liza Marklund?

– Jag har skickat ett mejl med tolv frågor och erbjudit dem att gå i svaromål direkt i boken. Ingen av dem har hört av sig.

– Såväl Mia som Liza Marklund har gott om pengar. Det var viktigt för mig att konstatera innan jag började skriva. Jag vill att sanningen ska komma fram men är inte ute efter att krossa någon. De har goda liv båda två. Hur mycket pengar de kan ha tjänat vill jag inte ens spekulera i men bara Gömda har sålt i en miljon exemplar. Om Mia skattar för inkomsterna på bokförsäljningen så gör hon det i USA.

Annons