Finans

"Höj skatten för de rikaste"

83 av världens rikaste har samlats i ett upprop för att öka skatteplikten för de med mest pengar, rapporterar The Guardian.

Uppdaterad 2020-07-14
Publicerad 2020-07-13

Bland de som undertecknat uppropet finns bland andra Jerry Greenfield, glassmärket Ben & Jerry's grundare och Abigail Disney, arvtagerska till Disney-imperiet.

”Nej, det är inte vi som tar hand om de sjuka på intensivvårdsavdelningar. Det är inte vi som kör ambulans med de som blivit dåliga.  Däremot har vi pengar. Mycket pengar. Pengar som behövs akut just nu och som kommer vara behövda under de kommande åren, medan vår värld återhämtar sig från krisen”, skriver gruppen.  

"När covid-19 drabbar världen har miljonärer som vi en avgörande roll att spela för att läka vår värld," skriver miljonärerna i ett brev som de delat med Guardian.

Gruppen varnar för att den ekonomiska effekten av coronaviruskrisen "kommer att pågå i årtionden" och kan "pressa en halv miljard människor till fattigdom".

Bland dem som undertecknat brevet finns Sir Stephen Tindall, grundaren av Warehouse Group och den irländska riskkapitalisten John O’Farrell. 

”Problemen orsakade av och avslöjade av covid-19 kan inte lösas med välgörenhet, oavsett hur generöst det är. Politiska ledare måste ta ansvaret för att samla in de medel vi behöver och spendera dem rättvist, ”står det i brevet.

”Vi har en enorm skuld till de människor som arbetar i frontlinjen i denna globala strid. De flesta viktiga arbetstagare är grovt underbetalda för den börda de bär. ”

Gruppen delade med sig av brevet inför helgens G20-möte. De uppmanar politikerna att ”ta itu med global ojämlikhet och erkänna att skattehöjningar på de rika och större internationell skatteöppenhet är nödvändiga för en livskraftig långsiktig lösning.”

I Storbritannien har Labourpartiet uppmanat regeringen att överväga att införa en förmögenhetsskatt för de rikaste i samhället för att hjälpa till att finansiera återhämtningen från coronavirus-pandemin.

Brevet sammanställdes och organiserades av Oxfam, Human Act, Tax Justice UK, Club of Rome, Resource Justice och Bridging Ventures.

Platsannonser