Finans

H&M går in med 500 000 dollar i WHO-fond

Privatfinansierade stiftelsen H&M Foundation går in med 500 000 US-dollar till nystartade covid-19 Solidarity Response Fund som ska stödja Världshälsoorganisationen, WHO, i att förebygga och bekämpa pandemin.

Publicerad 2020-03-16

Fonden, som redan har fått stöd av bland andra Facebook och Google, är öppen för alla som vill hjälpa till och H&M Foundation uppmanar fler att bidra.

"Det här viruset känner inga nationella gränser och verkligt globala problem kräver en verkligt global lösning där alla gör sin del. H&M Foundations bidrag till fonden kommer att stödja WHO:s arbete för att hjälpa alla länder att upptäcka, förhindra och bekämpa covid-19, särskilt där behoven är som störst. Det är vi otroligt tacksamma för," säger Elizabeth Cousens, chef för UN Foundation.

Covid-19 Solidarity Response Fund startades den13 mars av UN Foundation, Swiss Philanthropy Foundation och WHO. Genom insamlade pengar ska fonden hjälpa WHO att spåra och förstå spridningen av covid-19, tillgängliggöra skyddsutrustning för sjukvårdspersonal, säkerställa att patienter får tillgång till den vård de behöver och påskynda utvecklingen av vaccin, tester och behandlingar. Det är den första fonden som är öppen för såväl företag som ideella aktörer och privatpersoner.  

 – Den växande covid-19-pandemin påverkar oss alla och WHO bedriver ett oerhört viktigt arbete med att leda och hantera den globala insatsen. Vi hoppas att fler vill vara med och bidra till deras nyupprättade fond och att vi därmed kan skapa än mer samarbete och samordning, säger Karl-Johan Persson, styrelseledamot i H&M Foundation i en skriftlig kommentar.

För att möta det globala utbrottet räknar WHO med ett finansieringsbehov på minst 675 miljoner US-dollar till slutet av april 2020. Behovet kommer att öka i takt med att krisen utvecklas och en uppdatering förväntas i slutet av mars.

– Det är en väldigt pressad situation vi ser runt om i världen och vi vill bidra till att stötta de mest sårbara länderna med svagast hälsosystem. Vårt bidrag kommer bland annat att användas till att skydda utsatta patienter och hälsoarbetare i frontlinjen genom inrättande av intensivvårdsavdelningar och tillgång till skyddsutrustning. Behoven överskrider snabbt resurserna och vi hoppas att många ser den här fonden som ett konkret sätt att hjälpa till här och nu, säger Diana Amini, Global Manager, H&M Foundation.

Platsannonser

Logga in