Finans Nyhet

”Hjälp studenterna – privatisera AMS”

Publicerad

Över hälften av jobbsökande högskolestudenter är väldigt missnöjda med Arbetsförmedlingen och anser att de inte hjälper dem överhuvudtaget att få ett arbete. Detta visar en undersökning som Academic Work har genomfört. ”Jag är inte förvånad över resultatet”, säger Johan Skarborg, vd för Academic Work till Realtid.se.

– Det här missnöjet är något vi har fått höra av många studenter. Genom den här undersökningen vill vi se om vår bild verkligen stämde, fortsätter Johan Skarborg.

Majoriteten av studenterna har en väldigt pessimistisk syn på sina möjligheter att få ett arbete. Hela 71 procent tror att det kommer att bli väldigt svårt att få jobb och riktar sitt missnöje främst mot AMS.

– Detta missnöje är inte riktigt befogad. Det är främst studenternas frustration över att inte få ett jobb som går ut över AMS, menar Johan Skarborg.

Annons

För att öka studenter möjligheterna till arbete anser man på Academic Work att AMS bör konkurrensutsättas.

– I dag är det AMS som får hela statsbidraget för att hjälpa studenter. Om dessa pengar istället fördelas till utbildnings- och rekryteringsföretag skulle studenterna få betydligt bättre hjälp och möjlighet till arbete. AMS saknar de rätta medlen och vi kan därför vara en väldigt stor hjälp, säger Johan Skarborg.

Stora skillnaden mellan rekryteringsföretag är att de aktivt går ut och letar efter jobb åt nyutexaminerade, medan AMS väntar på att de ska dyka upp.

Annons

– Hela branschen skulle må bra av en ökad konkurrens. Genom konkurrens ser man hela tiden till att göra sina saker ännu bättre, säger Johan Skarborg.

Resultatet visar även att studenter som haft extraarbete under studietiden oavsett om det var studierelaterat arbete eller inte har lättare att få jobb.

Undersökningen grundar sig på 2.800 jobbsökande studenter.

Annons
Annons