Konjunktur

Historisk deflation – men Riksbanken har annat att göra

Det är visserligen uppseende väckande att konsumentprisindex sjunker under nollan men de flesta bedömare ser ingen anledning till större åtgärder för närvarande. Riksbankens fokus är de ekonomiska krisen till följd av corona.

Uppdaterad 2020-05-14
Publicerad 2020-05-13

SCB redovisade på morgonen deflation för första gången sedan 1987 då myndigheten började mäta konsumentprisindex KPIF. Index hamnade på 0,4 procent i april, mätt på årsbasis. I mars låg den på plus 0,6 procent. Men Riksbanken har i första hand fokus på coronakrisen enligt ekonomer på Skandia och Swedbank.

– Om de här siffrorna kommit för något år sedan hade det varit fullständigt annorlunda, säger Skandias makroekonom Johan Lundqvist till Direkt. 

Swedbank väntar sig en svag inflation de närmaste åren. Enligt bankens analys kommer trycket att öka på Riksbanken att göra något åt situationen när krisen är över. Men i veckans protokoll från det senaste räntebeslutet är signalerna från Riksbanken tydliga om att inflationen inte är i fokus när hela ekonomin sviktar, skriver Dagens Industri.

En förklaring till det stora fallet är bland annat den kraftiga nedgången i energipriserna. liksom prisnedgångar på kläder, hotell och olika rekreationstjänster. Däremot stiger livsmedelspriserna.

Inflationssifforna har gett svag påverkan på kronans växelkurs, som sjunker något. Stockholmsbösen är ned omkring 1,9 procent, i linje med stängningen av New York-börsen igår.

Platsannonser