Finans Nyhet

Het nutida konst på Buckan i höst

Publicerad

Bukowskis moderna auktion karakteriseras i höst av heta nutida konstnärer som Jockum Nordström och europeiska toppnamn som Jean Tinguely.

Carl-Gustaf Petersén, vd för auktionshuset Bukowskis, såg belåten ut när han konstaterade att höstens första auktion ropas ut för 43 miljoner kronor.

– 40 miljoner är den magiska gräns som vi hela tiden eftersträvar. Nu har vi slagit den med råge och det känns bra. Det verkar som vi lagt oss på en stabil nivå de senaste auktionerna på dryga 40 miljoner.

Bland höjdpunkterna på auktionens kan nämnas Meta-Matic No 5, en ritmaskin av schweizaren Jean Tinguely. Verket ställdes ursprungligen ut på Galerie Iris Clert i Paris 1959. Då lockades hela 6.000 besökare till att beundra konstverket och hela 4.000 teckningar skapades av besökarna. Utropspriset i dag är 500.000 till 600.000 kronor.

Annons

– Det här är sånt som skulle förvåna de europeiska kunderna om de vore på plats i dag. Inga av de andra nordiska huvudstäderna kan visa upp så imponerande utländska samling som vi gör här i dag, säger Carl-Gustaf Petersén till Realtid.se.

Bland övriga utländska storheter kan nämnas Picasso med ”Homme et femme II”, Lucio Fontana med ”Concetto Spaziale” och Serge Poliakoff vars ”Composition abstrait” förväntas ropas in för 2 miljoner.

Utöver Ernst Billgren, Karin Mamma Andersson och Lena Cronqvist är Jockum Nordström en av de mer intressanta nutida svenska konstnärerna med ”Biljardspelare” som ropas ut för 350.000 kronor.

Annons

Carl-Gustaf Peterséns egen favorit är Ola Billgrens ”Interiör II” från 1999 som ropas ut från 300.000.

Andra mästerverk som auktioneras ut är Staffan Hallströms ”Ingens hundar”, som ropas ut för 1 till 1,5 miljoner kronor, och Peter Dahl med ”I parken” vars utropspris är 1,2 till 1,4 miljoner kronor.

Annons