Het marknad för jurister i statens tjänst

36.000 statliga jobb kommer att skapas i Stockholms län. Jurister tillhör en grupp som staten efterfrågar mest.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-05-19

Det visar en undersökning som fackförbundet ST har gjort. I den första delrapporten stod det att mellan 6.400 och 7.500 jobbchanser kommer att skapas för unga jurister.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik.

Enligt Fackförbundet ST:s beräkningar kommer 132.000 jobb att skapas de närmsta fem åren i hela Sverige. De flesta av dem runt storstäderna och allra flest runt Stockholm. Några yrken som efterfrågas mest i Stockholms län är ingenjörer, ekonomer, it-specialister, jurister, lärare, forskare, miljövetare, personalvetare, poliser, samt statistiker/matematiker.

Att staten måste rekrytera beror på olika saker såsom generationsväxling, att anställda byter jobb och att nya jobb skapas som följd av nya behov och politiska beslut. Jobben skapas på myndigheter, universitet och inom statliga bolag.

Med hopp om bättre balans mellan arbete och fritid finns unga juristers drömjobb inom offentlig sektor, enligt Juristbarometern 2010 som Blendow Group presenterade för en månad sedan. Högst på listan hamnade Sveriges Domstolar, följt av Justitiedepartementet, UD, FN och Åklagarmyndigheten.

Ändå ser Roger Syrén, utredare på ST, en rad utmaningar för att staten ska kunna attrahera de bästa juristerna i framtiden.

– Staten måste fundera över hur man kan göra jobben så intressanta som möjligt. Alla kan inte bli chefer, men man kan utvecklas genom att exempelvis bli specialist inom ett område, säger han till Realtid.se.

– Vi har många platser att fylla och vi behöver erbjuda bättre karriärmöjligheter.

Därtill måste staten också kunna erbjuda konkurrenskraftig lön, en lön som står sig med advokatbyråerna, betonar han.

Och om staten inte lyckas med det?

– Jag tror att på några års sikt kommer staten få ett svårt konkurrensläge, när det gäller att hävda sig mot byråerna. Och lyckas vi inte finns risken för ett kraftigt kompetenstapp.

Men, säger Roger Syrén:

– Det finns mycket positivt också inom offentlig sektor.

Fikapauser till exempel.

– Jo, men förutom dem finns ofta bra trygghetsavtal på de statliga tjänsterna, som ger en större ekonomisk trygghet. Att man jobbar på ett samhällsuppdrag med demokratin som uppdrag, det tycker många är både spännande och roligt.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av näringslivets hjärta; profilerna, pengarna och politiken.

Logga in