Finans Nyhet

Het diskussion om rättegången i Fingerprintmålet

Johan Carlström, storägare i Fingerprint Cards. Foto: Fingerprint CardsJohan Carlström, storägare i Fingerprint Cards. Foto: Fingerprint Cards
Johan Carlström, storägare i Fingerprint Cards. Foto: Fingerprint Cards
Publicerad
Uppdaterad

Ny åklagare i Fingerprint-målet vill förlänga den kommande huvudförhandlingen mot Johan Carlström men ombuden säger nej. Nu ger domstolen besked.

Sara Johansson

Turerna kring huvudförhandlingen mot Fingerprint Cards storägare och ordförande Johan Carlström, som misstänks för flera fall av grovt insiderbrott, har varit många. 

Nyligen ställdes den planerade rättegången in och tidigare skulle den ha hållits i mars 2018.

Orsaken i höst var att tingsrätten inte har tillräckligt med domare för att klara av målet då det pågår flera stora mål i Stockholms tingsrätt samt att det inkommit ett mål med förtur på grund av en häktad person. I början av året var det Carlströms ombud som meddelade att han inte kunde närvara.

Annons

Ny huvudförhandling är bokad från och med den 4 mars och ska pågå under nio förhandlingsdagar där den sista är bokad till den 21 mars samma år. Nu är det den nye extra åklagaren vid Ekobrottsyndigheten, Jonas Myrdal, som har synpunkter på de kommande förhandlingsdagarna.

”Efter att ha gått igenom målet mer detaljerat kan jag konstatera att målet är mer omfattande och i många delar mer komplext än jag insåg inledningsvis”, skriver Jonas Myrdal och menar att han kommer att verka för att förhandlingen ska genomföras så effektivt som möjligt och att målet ska slutföras inom den planerade tiden om 8 dagar plus en reservdag.

”Det förefaller dock tveksamt om detta är görligt. Som jag ser det är en rimlig tidsåtgång snarare 9 dagar + 2 reservdagar”, skriver han.

Annons

Vidare önskar Jonas Myrdal att rätten reviderar planen.

En månad efter åklagarens yrkande skriver domstolen i en tjänsteanteckning att man varit i kontakt med åklagaren och meddelat att ”beskedet från Johan Carlström och hans försvarare är att det inte går att boka in ytterligare dagar före eller efter de inplanerade och att det inte heller går att lägga in fler dagar däremellan”. 

Vidare skriver domstolen:

Annons

”Åklagaren får i den situationen anpassa sin processföring utifrån de inplanerade dagarna, så att förhandlingen kan genomföras på den utsatta tiden”, skriver domstolen som även uppger att man startar förhandlingsdagarna en timme tidigare än planerat för att förlänga tiden något.

Annons