Annons

Annons

Hemberg tillbaka i tjänst

Sparekonomen återvänder efter sju månaders frånvaro. Han har vandrat, skrivit en bok och varit prao under tjänstledigheten.

Avanzas sparkekonom Claes Hemberg är idag tillbaka på jobbet efter sju månaders frånvaro. Inför comebacken har han bland annat varit prao hos ett antal företag varav ett var noterat.

– Jag har bland annat varit prao, skrivit bok och vandrat under ledigheten. Under praoperioden framkom det att det är främst tre saker som vd:ar i Sverige brottas med idag - digitaliseringen, rekrytering och sista frågan är sociala medier, säger han till Finwire och tillägger att det är kanske dessa nya krav som gjort att en av fem storbolagschefer har sparkats de senaste månaderna.

– De har kanske inte gett svar på dessa frågor, säger han. 

– Jag satt mest som en fluga på väggen under dagarna och var på plats en till fyra dagar,fortsätter sparekonomen. 

Hemberg uppger att företagen inte alls är upptagna eller oroade över Sveriges ekonomi, miljö, bostäder, arbete, integration och infrastruktur. Gemensamt för cheferna var att man uppgav att det finns politiker för uppgifterna. 

Den största frågan är istället digitaliseringen. Tåget går nu och är svårbegripligt för många, menar han. 

– Resonemanget går ungefär att det är dyrt och att man inte vet exakt vad man får ut av det, uppger Hemberg. Han tror att många behöver utbildning. 

Den andra frågan som pressar cheferna är rekrytering. Aktörerna arbetar också väldigt olika med den frågan, noterar han. 

– De som lyckas bäst är Hexagon - sämst är Ericsson, säger Hemberg. 

Den sista frågan som diskuteras är sociala medier. Företag hissas och sågas på sociala medier idag och enligt de bolag som Hemberg träffar är synpunkterna väldigt olika. Vissa gillar sociala medier medan andra är avskräckta. Få vd:ar är också aktiva på sociala medier, tycker sparekonomen. 

– Det är de tre frågorna som är nyckel. Det är kanske också därför vissa chefer har fått gå. Man har helt enkelt inte gett tillräckligt bra svar. Jag kommer att följa det här noga framöver, avslutar han.

Annons

Annons

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons