M&A

“Hellre många affärer än stora”

Det är inte alltid de dyra affärerna som är de mest komplicerade. Det säger Vinges Johan Winnerblad, Sveriges ledande rådgivare inom juridisk M&A.

Uppdaterad 2018-02-28
Publicerad 2018-02-28

Han är van att ligga på topp i Mergermarkets liga och konstaterar flera faktorer gör Norden till en attraktiv region för företagsförvärv.

– 2017 var ett väldigt bra år, ja det har varit flera bra år i rad nu, säger Johan Winnerblad på Vinge och fortsätter:

– Norden är intressant för många utanför också, det är en trygg och stabil marknad vilket uppskattas av utländska köpare, samtidigt som vi har en stark egen private equity-marknad.

Ett uttryck för den enormt starka konjunkturen, enligt Johan Winnerblad, är att aktiviteten inom M&A har ökat samtidigt som antalet börsnoteringar fortsatt är på historiska rekordnivåer.

– Ibland är detta kommunicerande kärl, om börsnoteringarna ökar kan privata M&A-transaktioner minska, men så har det alltså inte varit de senaste åren, säger han.

Högkonjunktur parat med historiskt låga räntor ligger bakom den urstarka M&A-marknaden. Samtidigt leder det till att priserna drivs upp, vilket kan ha en avmattande effekt.

– Många klienter tycker att det börjar bli ganska dyrt nu, men efterfrågan på bra objekt är fortfarande stor. De som är specialiserade på att köpa bolag, såsom riskkapitalbranschen, har blivit mer selektiva på grund av prisförväntningarna, säger Johan Winnerblad.

Vilka trender ser du inom M&A?

– Det vi såg förra året var flera ganska komplicerade transaktioner. Flera stora svenska företag vill renodla sin verksamhet, de karvar ut verksamheter och säljer divisioner, exempelvis delningen av SCA och avyttringar från Sandvik var exempel på sådana omstruktureringar under förra året. Det medför flera komplicerade transaktioner vilket är intressant ur ett legalt perspektiv. I de affärerna känner vi som rådgivare att vi har mycket att bidra med.

– Personligen kanske jag inte är lika trendkänslig då jag har långa relationer med många av de klienter jag jobbar med. Efter 25 år i branschen ser jag hur dessa klienter återkommer och gör repetitiva affärer.

Vilka branscher är heta just nu?

– Det händer mycket i den finansiella sektorn, fintech och e-handel är heta branscher där Sverige ligger långt fram. Det är svårt att generellt uttala sig om drivkrafterna på marknaden och det kan skilja mellan finansiella och strategiska köpare, men bra bolag med bra management ser alltid ut att kunna hitta köpare.

Hur ser 2018 ut att bli?

– Våren ser bra ut, vi har många projekt i uppstart, så utifrån en bedömning av pipeline ser det bra ut åtminstone sex månader framåt och vi ser inga direkta tecken på avmattning.

Du rankas högst utifrån antalet affärer, hur ser du på det?

– Typiskt sett är det inte alltid de dyraste affärerna som är de mest komplicerade, så från ett juridiskt rådgivarperspektiv kan det vara bättre att ha många affärer än stora.

Ledande juridiska M&A-rådgivare i Sverige

10 i topp 2017, juridiska rådgivare sett till antalet affärer

Rankning 2017

Rådgivare

Värde i miljoner euro

Antal affärer

1

Johan Winnerblad, Vinge

259

15

2

Johan Steen White & Case

5.145

13

3

Henrik Johansson Mannheimer Swartling

1.449

10

4

Patrik Erblad White & Case

411

10

5

Emelie Bimer DLA Piper

53

10

6

Erik Holmberg DLA Piper

5

10

7

Joachim Funariu Hamilton Advokatbyrå

351

9

8

Petros Vardanian DLA Piper

137

9

9

Per Dalemo Wistrand

8

9

10

Mathias Berggren DLA Piper

7

9

 

10 i topp 2017, juridiska rådgivare sett till värdet på affären

Rankning 2017

Rådgivare

Värde i miljoner euro

Antal affärer

1

Isabella Ramsay Mannheimer Swartling

19,9

8

2

Marith Berger Vinge

18,7

2

3

Albert Roos Mannheimer Swartling

18,3

6

4

Helena Håkansson Vinge

18,3

2

5

Malin Berggren Mannheimer Swartling

18,3

1

6

Sandra Hansson Mannheimer Swartling

18,3

1

6

Nils Nostell Mannheimer Swartling

18,3

1

6

Therese Lundgren Mannheimer Swartling

18,3

1

6

Håkan Knutsson Mannheimer Swartling

18,3

1

6

Eva Hägg Mannheimer Swartling

18,3

1

6

Diana Grapengiesser Mannheimer Swartling

18,3

1

6

Lina Berwick Mannheimer Swartling

18,3

1

 

Källa: Mergermarket

Platsannonser

Logga in