Helg Nyhet

”Vi förmedlar hem med en magi och en historia”

Vrångholmen, egen ö invid Marstrand med Josef Frank inspirerad arkitektur
Publicerad

Vad många inte känner till är att Bukowskis förmedlar fastigheter och våningar via sin egen mäklaravdelning. Objekten är profilhem inom ”high-end” sektorn. "Många av köparna är mellan 35 och 50 år och verksamma inom sport, nöje och it", berättar Catharina Bernstein, som är CEO och grundare av Bukowskis Real Estate.

Många förknippar Bukowskis med det ledande auktionshuset i Norden, grundat 1870 av den polske adelsmannen Henryk Bukowski. Auktionshuset har förmedlat otaliga skatter och intresset för dess auktioner är stort – både nationellt och internationellt. Bland större försäljningar räknas The Last Supper av Andy Warhol (såld 2014 för 50 miljoner kronor) och försäljningen av de dyraste örhängena som sålts på en svensk auktion (2014, slutpris 5,3 miljoner kronor).

Det som inte är lika känt är att auktionshuset även driver en mäklaravdelning sedan hösten 2013 under namnet Bukowskis Real Estate.

– Vi förmedlar främst profilhem som är kulturellt, arkitektoniskt eller lägesmässigt unika. Hem med en magi och en historia som är värd att lära känna och berätta. Det kan vara allt från en koja vid havsbandet till ett hundraårigt slott, säger Catharina Bernstein, som är CEO och grundare av mäklaravdelningen.

Annons

Catharina Bernstein

Eftersom Bukowskis har en lång erfarenhet av att värdera lösöre var steget till att börja köpa och sälja fastigheter och våningar inte särskilt stort.

– Ofta är en försäljning eller köp av en fastighet nära förknippad med köp eller avyttring av lösöre. För våra kunder underlättar det betydligt att ha en enda leverantör, förklarar Catharina Bernstein.

Annons

De fastigheter och våningar som ni saluför ligger inom spannet 10-20 miljoner kronor och därutöver. Vilka är egentligen köparna?

– Traditionellt har köparna varit personer över 50 år som är verksamma inom näringslivet, juridik- eller finansbranschen. Idag ser vi att många av köparna är betydligt yngre, ofta mellan 35 och 50 år och dessa kan även vara verksamma inom sport, nöje och it. Vi ser att en ny trend är att man gärna vill investera i sitt boende och ha en bas i Sverige även om man är verksam utomlands.

Sagolika Ulfvik på Värmdö

Annons

Många av köparna är offentliga personer som gärna inte vill skylta med sina fastighetsaffärer. Därför marknadsför sig inte Bukowskis Real Estate genom att offentliggöra vilka deras kunder är och flera av hemmen säljs via private sales, det vill säga ej på den offentliga marknaden. Desto bättre på att offentliggöra uppgifterna är media.

Till exempel var inte Expressen, Hänt och Posh24 sena med att berätta att herrgårdsfastigheten Stora Lundby förvärvades av skådespelaren Mikael Persbrandt och hans sambo Sanna Lundell förra året för 14,4 miljoner kronor.

Anrika Stora Lundby gård om 40 hektar, Nynäshamn

Vidare gick Affärsvärlden ut med att Melker Schörlings fru, Kerstin Schörling hade köpt Torekovs fina gamla småskola, på 82 kvadrat för nästan 13 miljoner kronor, vilket därmed kvalificerar sig som Sveriges dyraste fritidshus.

Hur många fastigheter har ni förmedlat hittills?

– Sedan starten har vi förmedlat ett par hundra. Vi förmedlar hem på ett kvalitativt vis, där kvantitet är sekundärt. Dessutom har marknaden varit rätt trög under hösten 2016 inom ”high-end” sektorn. Mellan januari 2016 och januari 2017 har vi sett en 30 procentig minskning i antalet registrerade lagfarter enligt statistik. Detta påverkar utbudet, som är litet, och omsättningshastigheten har bromsat in. Till stor del beror det på politiska beslut som amorteringskravet och reavinstbeskattningen som är hög. Vi har under 2017 dock sett en förbättring sett till avslut.

Helsingborgs Hittarps exklusiva och moderna granitfastighet med vy över Öresund

Vilken är er vision?

– Vi hoppas att vi kommer att växa – både inom Sverige och utomlands.

 

Annons