Att ”sitta stilla i båten” är ett klassiskt expertråd när det stormar på börsen. Men borde inte finansbranschen klara av att ge bättre råd än så? Det undrar Realtids chefredaktör Johan Såthe i veckans helgkrönika.
Trött på stillasittande råd
Mest läst i kategorin
Jag vet inte vad ni gjort på kvällarna under jullovet. Sett på filmer med barnen, lagt pussel med släkten, knäckt nötter och läst böcker? Det har jag också gjort.
På kvällarna har jag dessutom fascinerat studerat börsernas galna upp- och nedgångar. Särskilt i USA har volatiliteten på börsen varit extrem. Dow Jones går först ner fyra dagar i rad, för att på den femte dagen fortsätta nedåt – och sedan våldsamt rekylera upp 5 procent. Eller så rasar det 2,6 procent för att sista halvtimmen stiga till 1,1 procent. I Stockholm är det lite lugnare, men ändå aningen galet.
På finanstwitter kokar det av mer eller mindre kloka teorier om att den långa uppgången för aktier är över för den här gången. Många amerikanska experter larmar om att den nedgång vi har sett på börserna är början på ett ras som kan sluta med en krasch liknande den vi hade 2008. Andra bedömare menar att bara för att högkonjunkturen just nu inte sätter nya toppar betyder det inte att den är över. Soppan är smaksatt av FED som velar med räntan, president Donald Trumps Twitter, handelskrig och konspirationsteorier.
Vad säger då den svenska ekonomerna och experterna när de får den givna – och mycket relevanta – frågan från medierna: Hur ska jag göra med mina aktier?
Svaret är oftast detsamma: Sitt stilla i båten. Börsen går upp och ner, det går inte att tajma marknaden. Lägg inte alla ägg i samma korg. Om du ska ha pengarna till din pension så behöver du inte göra något nu, börsen hinner ju stiga till dess.
Detta är ju i någon mening, troligen, sant. Historiskt sett har börsen gått upp över tid.
Men råden som ges – i alla fall de offentliga – är på en mycket basal nivå. Man ska nästan aldrig agera, kanske fundera lite på vilken risknivå man är bekväm med att ligga på. Jag tror att det beror på att finansbranschen är livrädd för att vad som skulle kunna hända om de gav råd vars resultat skulle kunna användas emot branschen.
Ett exempel: Om man tror att börsen ska falla med 15 procent, vilket många experter spekulerar i, vore det då inte bättre att sälja sina aktiefonder nu, se börsen gå ner 10-15 procent och sen gå in igen? Om den manövern lyckas ökar den framtida tillväxten av kapitalet mycket, om börsen stiger i framtiden. Särskilt jämfört med för den som ”suttit stilla i båten”.
Självklart är den här typen av manövrar förknippade med risk. De är lättare att tänka ut än att genomföra i verkligheten. Och det är givetvis vettigt att människor, som inte är experter på finans- och aktiemarknaden, inte spekulerar bort de pengar de tjänat under ett arbetsliv. Det skulle kunna riskera att skapa många mänskliga tragedier.
Men jag tycker ändå att det vore uppfriskande om finansbranschens experter vågade byta ut ’still i båten-retoriken’ mot lite mer avancerade resonemang.
Därför var det uppfriskande att läsa Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Chevreux, i Svenska Dagbladet: ”Fortsätt rädda det som räddas kan”, var hans råd.
Sitt still i båten – om det är en livbåt, med andra ord.
***
Tycker du att jag har fel om att finansbranschen? Är du upprörd över något helt annat? Skriv en debattartikel i Realtid. Ta kontakt med mig eller ännu hellre vår debattredaktör Camilla Jonsson. Du når henne på [email protected]
Här ger Camilla Jonsson sina bästa tips på hur du skriver en debattartikel.
Ta chansen att göra din röst hörd hos svenska finans- och affärsvärldens makthavare!
***
Läser just nu Michael Lewis reportagebok ”Flash boys”, om hur högfrekvenshandeln i grunden förändrade Wall Street. Mycket intressant med tanke på de galna svängningar vi har sett på börserna i USA de senaste tiden.
***
De kommande tre helgdagarna kommer en rad branschprofiler att dela med sig av sina tankar om 2018 och vad de tror om finansåret 2019. Håll utkik på Realtid.se!
***
För Realtid har 2018 varit ett mycket utvecklande och viktigt år. Vi har fått glädjen att välkomna flera nya duktiga medarbetare, vi har utvecklat sajten med nya former av journalistik, vi nyligen startat ett samarbete med affärs-tv-kanalen Bloomberg, vi har haft många avslöjanden och viktiga nyheter. Och vi har många idéer och förhoppningar på att 2019 ska bli ännu bättre. Gott nytt år!