FinansNyhet

Så blir du en duktig moderator

Publicerad

Det är en konst att kunna moderera ett samtal inför publik. Här bjuder kommunikationsrådgivaren och moderatorn Johanna Sevonen på sina bästa tips.

Jens Ekelund

Att moderera kräver både fallenhet, kompetens, en del mod och framförallt hårt jobb under en begränsad tid.

Det berättar Johanna Sevonen som till vardags är kommunikationsrådgivare på PostNord.

johanna-sevonen_150.jpg

Johanna Sevonen

Annons

– Får du möjlighet att moderera en konferens, ett evenemang eller ett större möte så ska du tacka ja, tycker jag. Lita på att du förtjänat möjligheten och gjort avtryck, för annars skulle du inte bli tillfrågad, säger hon.

Johannas egen moderatorkarriär kom igång efter hon fyllt 40.

– För mig krävdes ett år där jag lovade mig själv att säga ja till allt som inte skulle riska mitt eller någon annans liv. Att fylla 40 år hade alltså sina fördelar.

Annons

Har du blivit modigare?

– Ja, lite modigare, men kanske egentligen bara angelägen om att inte låta tillfällen som faktiskt tilltalar hjärtat gå mig förbi. Jag har nog alltid varit nyfiken, ambitiös och långsiktig i allt jag gör. Grymt målmedveten, men inriktad på att lyfta och peppa andra snarare än mig själv. Så när min underbara vän Kattis utmanade mig med ett säg JA-år blev det ett gyllene tillfälle att ge mig själv lite mer fokus.

– Hade jag fått frågan att moderera året innan hade jag sannolikt tackat nej för att det tagit tid från annat, belastat min omgivning för mycket eller ännu mer troligt så hade jag tipsat om andra lämpliga kandidater istället.

Annons

Vad är roligast med att moderera?

– Att få vara en del av den energi som uppstår när öppna och nyfikna människor med gemensamt mål för dagen möts. Jag fascineras verkligen av hur mycket det finns att lära om de flesta områden när man tar sig den tiden. Det ger åtminstone mig en grym kompetensutveckling och massor med inspiration.

Har du något tips om man skulle tappa tråden under modereringen?

– Man ska ha en plan för det, absolut! Se till att du har förberett någon slags allmän mellanlandning om du helt tappar bort dig eller så kan du retoriskt be åhörarna repetera det sista du eller talaren sa. Eller också helt sonika erkänner du att du kommit av dig på ett ödmjukt sätt – det finns alltid någon som vill rädda upp situation snabbt. Men oavsett om det händer eller inte, att ha ordning på talkorten är ändå lite a och o, säger Johanna Sevonen.

Johanna Sevonens 6 råd till den som ska moderera

1. Du är gummibandet som har till uppgift att stretcha allas tankeförmåga och lika snabbt få alla att studsa tillbaka till den gemensamma röda tråden.
Mitt råd – var påläst men använd varje minut under presentationen till aktivt lyssnande för att summera viktiga poänger och förbereda följdfrågor.
 

2. Din energinivå påverkar, du måste vara konstant inkännande för att bryggan mellan talarna ska landa rätt, inspirera publiken men inte vara för tongivande.
Mitt råd – tänk att du är förstärkare åt varje talare och repetera budskap som du kopplar vidare med nästkommande talare. Du ska ha kontroll och kommando över scenen, energin och programmet  men du är inte huvudnumret, strålkastaren ska alltid lysa på talaren. 
 

3. Du är säkerhetslinan som måste få också den mest rutinerade talaren att snabbt hitta lugnet för nerver har de alla och teknik kan haverera.
Mitt råd – betydelsen av att gå igenom praktiska detaljer med talaren är stor, hur du påannonserar och avtackar, vilka som sitter i publiken och hur de beter sig eller när du signalerar att tiden snart är slut. Få talaren att känna sig omhändertagen och utvald, hämta vatten, småprata, testa att bildspel och mikrofon fungerar men alldeles oavsett: säkerställ att du också har en tekniker inom räckhåll.   
 

4. Publiken mår bäst när talarna imponerar och det är din plikt att synliggöra värdet om det inte talar för sig självt. 
Mitt råd – glöm att det finns genvägar, bearbeta det som sägs helhjärtat och framhäv det som är eller borde vara poänger och lyft fram nya infallsvinklar för publiken.
 

5. Du får ovärderligt med energi från människor som vill utvecklas. 
Mitt råd – föregå med gott exempel, visa din uppskattning och ge tillbaka! Ge snabb feedback och uppmärksamma engagerade talare och deltagare i exempelvis dina sociala medier så får du ytterligare en positiv energiutveckling.
 

6. Din hjärna drabbas bokstavligen av träningsvärk. 
Mitt råd – plåga inte din ömma muskel mer än nödvändigt. Undvik krävande möten och pressande uppgifter dagen efter så återhämtar du dig snabbare. Räkna med att du har en av dina minst kommunikativa dagar, allt annat blir en bonus.

Fakta

Namn: Johanna Sevonen
Titel: Kommunikationsrådgivare på PostNord med ansvaret att skapa fler kommunikativa ledare bland företagets 1 700 chefer.
Dessutom: Regelbunden gästföreläsare, moderator på Framtidens Kommunikatör samt Framtidens kommunikativa organisation hos Teknologisk Institut och gästbloggare åt Hammer & Hanborg samt Sveriges Kommunikatörer. 
Bakgrund: Har varvat 18 år inom kommunikationsområdet på både ledande- och specialist befattningar. Bland annat som tf chef internkommunikation på Posten och informationschef på Apoteket.  
Ålder: 40
Bor: Täby
Familj: Egen brandman och två barn.
Intressen: Efter jobb fördelas övrig tid på familj, vänner, saunabad och träning men mer och mer också på resor.

Annons