HelgNyhet

 ”När bandet klipps drar spektaklet igång”

PR-experten och Almedalslegendaren Fredrik Andersson.
Publicerad

Snart inleds Almedalsveckan. Här ger mannen som grundade Primes populära rosévinsmingel, Fredrik Andersson, sina bästa tips på hur du blir en bättre minglare och berättar om ett oväntat möte med den demokratiska presidentkandidaten Jesse Jackson.

Miriam Istner-Byman

I helgen vallfärdar politiker, lobbyister, journalister och företrädare för olika intresseorganisationer till den medeltida hansestaden Visby. Då inleds nämligen Almedalsveckan, vars tradition går tillbaks till 1968 då den dåvarande utbildningsministern Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen.

Det skulle dock dröja till 1991 innan  samtliga riksdagspartiledare fanns på plats.

Almedalsveckan kan närmast beskrivas som en "branschfestival" där tusentals deltagare samlas på en liten yta under ett antal dagar för att mingla, utbyta tankar och idéer och knyta nya kontakter.

Annons

Almedalen  har blivit en självklar mötesplats för kommunikations- och påverkansindustrin, branschintressen och expertföretag. På senare år har även börsvd:ar, styrelseproffs och samhällsengagerade entreprenörer hittat till Visby.

PR-experten Fredrik Andersson liknar det som kommer att utspela sig under nästa vecka för "ett kluster innanför Visbys ringmurar där det ständigt pågående svenska demokratiska samtalet äger rum i miniatyr". 

Han är en rutinerad Almedalsbesökare. Fredrik Andersson har besökt Almedalsveckan under de senaste 20 åren och förklarar sitt engagemang med "ett stort samhällsintresse och en passion för att förändra världen kombinerat med en nyfikenhet att stifta bekantskap med männsikor man annars inte skulle springa på och utbyta idéer med".

Annons

Fredrik Andersson är mannen bakom Primes populära rosévinsmingel, vilket drogs igång i början av 2000-talet, under en tid när ingen normal människa drack rosévin i Sverige. Tanken var att skapa en plattform för oväntade möten och därmed fantastiska samtal – precis det som är Almedalsveckans kännetecken nuförtiden.

Idag är Fredrik Andersson vd för kommunikationsbyrån Miltton Labs. Byrån står bland annat bakom appen "Mingel" som är ett "Tinder för Business", vilken syftar till att förenkla de personliga mötena under Almedalsveckan.

Vad är det som lockar dig till Almedalen?

Annons

– Det är den explosion av samhällsengagemang, analys, diskussion och fördjupning i kombination med alla oväntade möten som sker. Jag känner en stor entusiasm för den kommande veckan.

Kan du berätta om ett oväntat möte som har betytt mycket för dig?

– Det var mötet med den demokratiska presidentkandidaten Jesse Jackson just i Almedalen. Att få chansen att diskutera olika frågor med honom under en middag gjorde ett oerhört stort intryck på mig. Vi pratade bland annat om hur unikt hela konceptet med Almedalsveckan är. Här möts faktiskt olika intressen och man lyssnar på varandra. Det är häftigt! Ett sådant event behövs i hela världen, inte minst i USA. Idag finns det krafter som tittar på hur Almedalsidén, även kallas "The Great Listening" ska exporteras till andra sidan Atlanten.

Vad ser du mest fram emot under årets Almedalsvecka?

– Jag ser mycket fram emot alla oväntade mötena. Det är spännande att få träffa människor man inte förväntar sig att träffa. Under Almedalsveckan är människor inte lika styrda av sina vanligtvis fulltecknade kalendrar, vilket skapar goda förutsättningar för spontana möten.

Fredrik Andersson poängterar att han även ser fram emot invigningsceremonin av Almedalsveckan som kommer äga rum på söndag kväll, där han själv står värd tillsammans med några andra aktörer.

– När bandet klipps drar spektaklet igång. Det är roligt att få vara en del av det hela.

Vilka blir de stora sakfrågorna som kommer diskuteras?

– Mycket kommer förstås att kretsa kring digitaliseringen, integration och läget i världen. Eftersom företrädare för många olika intressen kommer att vara på plats blir det även fokus på andra områden från utbildning till sjukvården i framtiden och från säkerhetspolitiker till klimatförändring såväl som kultur och mänskliga rättigheter.

Hur blir man en bättre minglare?

– Mitt bästa tips är att anamma den så kallade "Almedalsandan", vilken innebär att man ska bjuda på sina egna kontakter så mycket som möjligt och koppla ihop människor med varandra. Sammankopplandet är otroligt viktigt och däri ligger också Almedalsveckans styrka, men också fortsatta relevans i framtiden.

Ett annat tips som Fredrik Andersson ger är att redan innan man anländer till Visby bestämma sig för vilket fokus man har med sin vistelse och därefter identifiera de personer som gör att man lyckas uppnå sitt fokus. Var och en bör därför ställa sig följande frågor: Vad vill jag påverka, hur ska jag åstadkomma någonting och vem vill jag träffa? Men också utsätta sig för oplanerade och oväntade möten och sammanhang.

Vad har du själv för fokus med din vistelse?

– Jag är nyfiken på att träffa de internationella gästerna som anländer till ön. De erbjuder nya perspektiv och nya bekantskaper. Jag skulle vilja ta ytterligare lite mer av världen till Almedalen.

 

Annons