FinansNyhet

Konsten att köpa konst

Runt 30 procent av av mässans besökare har aldrig tidigare köpt konst. Men ett stort antal kommande stjärnor presenteras på mässan, vilket gör att även mycket erfarna konstsamlare tidigt brukar se sig omkring.
Publicerad

(Sponsrad) I helgen går Affordable Art Fair av stapeln i Stockholm. Har du aldrig varit på en konstmässa förut? Inga problem. Här har vi samlat allt du behöver för att utforska en Affordable Art Fair.

Annons. Hela den här artikeln är sponsrad av Affordable Art Fair. På konstmässans hemsida hittar du mer information. Du kan också följa Affordable Art Fair på Facebook.

När Will Ramsay grundade Affordable Art Fair 1999 i London hade han som mål att göra samtida konst tillgänglig för alla. Samtidigt ville han visa att man inte behöver vara konstexpert eller miljonär för att njuta av eller köpa konst. 

Över 60 gallerier, både svenska och internationella, ställer ut på Affordable Art Fair på Nacka Strandsmässan nu i helgen den 13-16 oktober 2016. Samtliga verk är till salu. Alla verk är tydligt prissatta med priser inklusive moms och utan dolda kommissioner eller andra avgifter. När du köper ett verk kan du ta med det hem på direkten. Men hur väljer man rätt verk? Här ger vi dig några tips att ta med till mässan:

Annons

Ha is i magen

Konstmässor är fantastiska, fullpackade med fantastisk konst och mängder av gallerier. Det innebär dock att de kan innefatta en hel del promenerande, så ta på dig skor som tillåter dig utforska en hel dag. Stressa inte! Att hitta den perfekta konsten kan inte jäktas fram och en mässa ska vara en spännande – inte dränerande.

Var förberedd

Om du är ute på uppdrag att fylla en speciell vägg eller plats i ditt hem, är det bra att komma förberedd. Tänk på utrymmet du har lust att fylla: Hur stort är det? Hur är utrymmet belyst under både dags- och kvällstid? Finns det egenskaper runt taket som måste tas i åtanke? Att tänka på detta i förväg gör det lättare för dig att veta när du verkligen funnit det perfekta konstverket.

Använd guiden

När du kommer till Affordable Art Fair är det en bra idé att plocka upp en av mässguiderna. Bläddra igenom den för att få en översikt över vart allting ligger, så du lättare kan göra noteringar om gallerier och artister du gillar, deras ståndsnummer, pris och storlek. Om det finns tillgängligt, är det även bra att plocka upp galleriernas visitkort.

Annons

Våga fråga

Om du hittar något du verkligen tycker om – ställ frågor! Det bästa sättet att få veta mer är att fråga kuratorn lite om artisten. Du kommer märka att de är otroligt kunniga och glada över att få dela sin visdom. Om du vill veta ännu mer så har många gallerier även mail-listor där du kan skriva upp dig för att få reda på olika konst tillställningar som sker.

Det handlar inte om speed-dating

När du har kikat runt en del kan det vara en bra idé att ta en paus för att kunna ta in alla intryck. Ta ett glas vin och diskutera lite tillsammans med vänner, så du kan återvända till dina favoriter med nya ögon. Om du verkligen faller för ett verk är det bästa rådet att bara ta steget – du får oftast bara en chans att köpa ett original!

Lita på magkänslan

Hur bra det än är att investera i konst, är det egentligen bara den individuella uppfattningen som räknas. Att köpa konst handlar om den relation och reaktion du får till ett verk. Lita på din egen smak och satsa på konstverk som du kommer njuta av att se dag in och dag ut.

Annons

Investera i konsten

Prisvärdhet sitter i vårt mässnamn och är stor del i vad vi siktar mot, men ibland faller man för något som ligger utanför ens budget. Frukta inte! Många av våra gallerier är med i ’Own Art’-överenskommelser, som gör att du kan planera betalningen på ett sätt som är mer överkomligt. Även om de inte är det, skadar det inte att fråga, eftersom många gallerier har sina egna avbetalningssystem.

Ha kul!

Vårt viktigaste råd för förstagångsköpare – konst är kul! Passa på att njuta av allt som vi har på agendan: delta i en av våra workshops, träffa en artist, mingla med nya ansikten, delta i spännande diskussioner och ha en rolig helg helt enkelt!

Öppettider och biljetter

Datum: 13-16 oktober 2016 (biljetten gäller för alla dagar)

Plats: Nacka Strandsmässan, Augustendalstorget 6, Nacka

Pris: 150 kr (barn och ungdomar upp till 16 år gratis) /Art After Work 200 kr 

Öppettider:
torsdag 13 oktober kl 12.00-18.00, Art After Work kl 18.00-21.00 
fredag 14 oktober kl 11.00-18.00
lördag 15 oktober kl 11.00-18.00
söndag 16 oktober kl 11.00-18.00 

Affordable Art Fair tillhandahåller bussar i skytteltrafik från Vasagatan 16 till mässan. 

>> Läs mer om Affordable Art Fair och köp biljetter

Annons

Hela den här artikeln är sponsrad av Affordable Art Fair. På konstmässans hemsida hittar du mer information. Du kan också följa Affordable Art Fair på Facebook.

Annons