Annons

Annons

14-16 oktober 2016

AffordableArt2_534.jpg

Runt 30 procent av av mässans besökare har aldrig tidigare köpt konst. Men ett stort antal kommande stjärnor presenteras på mässan, vilket gör att även mycket erfarna konstsamlare tidigt brukar se sig omkring.

Konsten att köpa konst

(Sponsrad) I helgen går Affordable Art Fair av stapeln i Stockholm. Har du aldrig varit på en konstmässa förut? Inga problem. Här har vi samlat allt du behöver för att utforska en Affordable Art Fair.

Annons. Hela den här artikeln är sponsrad av Affordable Art Fair. På konstmässans hemsida hittar du mer information. Du kan också följa Affordable Art Fair på Facebook.

När Will Ramsay grundade Affordable Art Fair 1999 i London hade han som mål att göra samtida konst tillgänglig för alla. Samtidigt ville han visa att man inte behöver vara konstexpert eller miljonär för att njuta av eller köpa konst. 

Över 60 gallerier, både svenska och internationella, ställer ut på Affordable Art Fair på Nacka Strandsmässan nu i helgen den 13-16 oktober 2016. Samtliga verk är till salu. Alla verk är tydligt prissatta med priser inklusive moms och utan dolda kommissioner eller andra avgifter. När du köper ett verk kan du ta med det hem på direkten. Men hur väljer man rätt verk? Här ger vi dig några tips att ta med till mässan:

Annons

Annons

Ha is i magen

Konstmässor är fantastiska, fullpackade med fantastisk konst och mängder av gallerier. Det innebär dock att de kan innefatta en hel del promenerande, så ta på dig skor som tillåter dig utforska en hel dag. Stressa inte! Att hitta den perfekta konsten kan inte jäktas fram och en mässa ska vara en spännande – inte dränerande.

Var förberedd

Om du är ute på uppdrag att fylla en speciell vägg eller plats i ditt hem, är det bra att komma förberedd. Tänk på utrymmet du har lust att fylla: Hur stort är det? Hur är utrymmet belyst under både dags- och kvällstid? Finns det egenskaper runt taket som måste tas i åtanke? Att tänka på detta i förväg gör det lättare för dig att veta när du verkligen funnit det perfekta konstverket.

Använd guiden

När du kommer till Affordable Art Fair är det en bra idé att plocka upp en av mässguiderna. Bläddra igenom den för att få en översikt över vart allting ligger, så du lättare kan göra noteringar om gallerier och artister du gillar, deras ståndsnummer, pris och storlek. Om det finns tillgängligt, är det även bra att plocka upp galleriernas visitkort.

Våga fråga

Om du hittar något du verkligen tycker om – ställ frågor! Det bästa sättet att få veta mer är att fråga kuratorn lite om artisten. Du kommer märka att de är otroligt kunniga och glada över att få dela sin visdom. Om du vill veta ännu mer så har många gallerier även mail-listor där du kan skriva upp dig för att få reda på olika konst tillställningar som sker.

Det handlar inte om speed-dating

När du har kikat runt en del kan det vara en bra idé att ta en paus för att kunna ta in alla intryck. Ta ett glas vin och diskutera lite tillsammans med vänner, så du kan återvända till dina favoriter med nya ögon. Om du verkligen faller för ett verk är det bästa rådet att bara ta steget – du får oftast bara en chans att köpa ett original!

Lita på magkänslan

Hur bra det än är att investera i konst, är det egentligen bara den individuella uppfattningen som räknas. Att köpa konst handlar om den relation och reaktion du får till ett verk. Lita på din egen smak och satsa på konstverk som du kommer njuta av att se dag in och dag ut.

Investera i konsten

Prisvärdhet sitter i vårt mässnamn och är stor del i vad vi siktar mot, men ibland faller man för något som ligger utanför ens budget. Frukta inte! Många av våra gallerier är med i ’Own Art’-överenskommelser, som gör att du kan planera betalningen på ett sätt som är mer överkomligt. Även om de inte är det, skadar det inte att fråga, eftersom många gallerier har sina egna avbetalningssystem.

Ha kul!

Vårt viktigaste råd för förstagångsköpare – konst är kul! Passa på att njuta av allt som vi har på agendan: delta i en av våra workshops, träffa en artist, mingla med nya ansikten, delta i spännande diskussioner och ha en rolig helg helt enkelt!

Öppettider och biljetter

Datum: 13-16 oktober 2016 (biljetten gäller för alla dagar)

Plats: Nacka Strandsmässan, Augustendalstorget 6, Nacka

Pris: 150 kr (barn och ungdomar upp till 16 år gratis) /Art After Work 200 kr 

Öppettider:
torsdag 13 oktober kl 12.00-18.00, Art After Work kl 18.00-21.00 
fredag 14 oktober kl 11.00-18.00
lördag 15 oktober kl 11.00-18.00
söndag 16 oktober kl 11.00-18.00 

Affordable Art Fair tillhandahåller bussar i skytteltrafik från Vasagatan 16 till mässan. 

>> Läs mer om Affordable Art Fair och köp biljetter

Annons

Hela den här artikeln är sponsrad av Affordable Art Fair. På konstmässans hemsida hittar du mer information. Du kan också följa Affordable Art Fair på Facebook.

Annons

Annons

Bildspel Tennis på hög nivå i Palma de Mallorca

Alla bra tävlingar har självfallet en egen tårta. Palma Sport & Tennis Club, med grundarna Mikael och Johanna Landström, står som värd för Legends Cup 2016. Mästerskapet samlar några av världens genom tiderna bästa spelare. Legends Cup följs av ytterligare tennisraffel: Mallorca Double Masters/Sjöö Sandström Cup, initierat av bröderna Anders och Mikael Arnborger. Bild och text av John Bark.
Årets Legends Cup champion Carlos Moyá får hålla upp den här prisbucklan för pressen en stund för att sedan snällt ställa tillbaka den i foajé på Palma Sports & Tennis Club. Skapad av den kände konstnären Luis Gispert.
En stilla bön för en bra dag på centercourten. Och för att det inte ska börja regna lagom till finalen.
Mikael Landström stortrivs bland sina gäster. Tillsammans med hustrun Johanna äger och driver han Palma Sports & Tennis Club liksom kända hotell Portixol i Palma. Paret äger även Hotel Espléndido i Porte de Sóller och Valluga Hotel i St Anton.
Regnet har lättat. Nu gäller det att preparera banorna väl för Mats Wilander och Àlex Corretja i en av finalmatcherna.
Spanjoren Àlex Corretja rankades som världstvåa 1999 och vann ATP turneringen 1998. Förra året tog han även hem Legends Cup priset. Mats Wilander klev in i världstennisen som rekordung 17-åring 1982. Han har vunnit de flesta stora tennistävlingar. 1988 rankades han som nummer ett i världen.
Wilander pangar på. Hans spel räckte till finalplacering men inte hela vägen till bucklan.
Àlex Corretja är visserligen veteran men har åldern på sin sida i matchen mot Wilander.
Carlos Moyá, också han spanjor. Världsetta år 1999. Carlos har vunnit det mesta inom världstennisen men hoppade av den professionella touren 2010 på grund av en långvarig fotskada. I år stod Carlos Moyá som segrare i Legends Cup efter att ha slagit engelsmannen Tim Henman med 6-3, 7-5.
Tim Henman får bita i gruset i Legends Cup i Palma. Han tog sig hela vägen till finalmatchen men får spö av Carlos Moyá. Engelsmannen Tim Henman rankades som bäst fyra i världen. Han drog sig tillbaka 2007.
Johanna Arnborger med pappa Mikael, en av arrangörerna av Mallorca Double Masters, Sjöö Sandström Cup. Mästerskapet sponsras även av den lokala fastighetsmäklaren Reiderstad Invest.
Tennisspelaren och finansmannen Christer Gardell sätter serven trots en krånglande handled.
Det ska höras att man spelar tennis. Kalle Rosengren satsar hårt från dag ett.
Trivsam stämning, god mat, trevlig personal och avspänd miljö. Palma Sport & Tennis Club är exklusivt och högklassigt utan att kännas uppnäst och snobbigt. Spelar du inte tennis, simmar, yogar eller tränar, går det bra att softa med en café con leche och en tidning i skuggan. Snyggt är här också med mycket bra konst och fina skulpturer. Sportklubben var tidigare känd som Mallorca Tenis som grundades 1964. Klubbhusets byggnad ritades ursprungligen av den välkände spanske arkitekten Francesc Mitjans. Anläggningen är motsvarande K-märkt och sextiotalsmiljön är väl omhändertagen i Johanna och Mikael Landströms moderna tappning.
Inga plaskande ungar i poolen, vilket är en förutsättning för att kunna träningssimma. Poolen har också rätta längden för simtävlingar. ”Golvvärme” på botten håller en behaglig temperatur på vattnet.
Konstsamlaren och galleristen Stefan Lundgren håller hårt i racketen.
Otto Sauer försöker förklara varför det är en spelfördel att vara under trettio. Något som hans motspelare förhåller sig mycket skeptiska till.
Vart tog bollen vägen? Stefan Sandqvist informerar Mikael Arnborger och Johan Brummer att matchen spelas på banan bakom dem.
Ett intrikat matchsystem med spelarrankningar, handicap och ambitionen att alla ska spela med alla under serien av dubblar, kräver fullt fokus. Anders Arnborger har både boll- och råkoll.
Det utlovade regnet kommer först på eftermiddagen dag två men nu värmer Palmasolen gott. Här Stefan Winström med partnern Bernt Andersson vid baslinjen.
Micke och Anders Arnborger går igenom matchupplägget. Till höger passar Christer Lundberg på att få iväg några sms.
Det räcker inte med att vara bra på tennis. Samspelet måste funka också. Här räddar Gunnar Malmström returen.
Bra där. Tobi Cardell med uppkast ovanför bildytan.
Mellan matcherna kan man simma sig i form. Räcker inte det finns det massage och spa-behandlingar för ömma leder och muskler.
Publiken är uppmuntrande och positiv. Alla vet ju att de själva snart står på banan igen.
Jens Miöen fokar hårt på förstapriset; en klocka från sponsorn Sjöö Sandström. Men andrapriset är för båda handlederna; ett par manschettknappar i form av tennisracketar från Rey Urban.
Roligt att gilla sin partner även efter matchen. Här två glada spelare: Thomas Wallén och Tobi Cardell.
Nej Kalle Rosengren och Johan Brummer, man får allt knyta sina skosnören själv!
Sportklubbägaren Mikael Landström är glad och tillfreds. Och har all anledning att vara det. Två lyckade tennisturneringar har just avslutats med klubben som värd.
Anders Arnborger och Johan Saxon känner att det ligger något i luften. Det här är inte en kamp mot tiden utan en fajt för klockan.
Pang! Där satt den. Oliver Hildebrandt hoppas slippa en retur på sin hårda serv.
Inbjudande. Palma Sport & Tennis Club by night.
Färdigspelat! Efter två dagars spel gäller Palmas nattliv för alla som orkar. Glada klockvinnarna Anders Arnborger och Johan Saxon vet nu exakt när det är dags att gå hem ikväll. Spelare på bilden: Jens Miöen, Mikael Arnborger, Bernt Andersson, Johan Brummer, Jonas Bengtsson, Kalle Rosengren, Otto Sauer, Gunnar Malmström, Per Östensson, Anders Arnborger, Johan Saxon, Oliver Hildebrandt, Johanna Arnborger, Stefan Sandqvist, Fredrik von Oelreich. Sittande från vänster, Christer Lundberg, Tobi Cardell, Thomas Wallén, Stefan Winström. Saknas på bild: Stefan Lundgren, Carlos Baque, Craig Mullan.
På Bar Cubas tak. Dags för välförtjänta, och rymliga(!), Gin&Tonics.
Inte vilka dussinsimmare som helst i poolen i kväll: Henri Leconte, Mats Wilander, Mikael Pernfors och Mansour Bahrami.

Annons

Annons

Annons

Annons