Finans Nyhet

Jobbar 2 minuters gångväg från Vita Huset

Anna FrickAnna Frick
Publicerad

Arbetsplats: Världsbanken, Washington DC. Arbetsuppgifter: Headhunter och rekryterare. Det tog Anna Frick tio år att nå sitt drömjobb och nu är hon där.

Anna Frick har sina rötter i Ystad i sydligaste Skåne. Efter en magisterexamen från internationella ekonomprogrammet på Lunds universitet med inriktning tyska, och utbytesstudier i Köln och Barcelona, flyttade hon till London där hon bodde i nio år.

– Större delen av tiden i London arbetade jag på PwC-Business Recovery Services där mitt jobb bestod i att placera ”företagsdoktorer” på organisationer som behövde hjälp med till exempel omstrukturering. I den rollen utvecklade jag mina kunskaper inom rekrytering och  affärsutveckling, berättar hon.

– Min chef på PwC var den absolut bästa nätverkare jag träffat så jag lärde mig mycket av henne inom det området.

Annons

Efter PwC blev Anna headhuntad till en extern rekryteringsfirma.

– Det var tufft, men lärorikt att jobba där. Rekrytering är till stor del ett försäljningsjobb och kunskap inom försäljning har jag funnit värdefull.

Rekryteringsfirman blev sedan en språngbräda till drömjobbet på Världsbanken i Washington DC, dit Anna flyttade för tre år sedan. Hennes livs bästa karriärbeslut säger hon

Annons

– Jag hade aldrig fått jobb på Världsbanken om jag inte haft erfarenhet från den firman. Det tog mig tio år att nå mitt drömjobb på en internationell NGO men jag hade alltid detta mål någonstans i bakhuvudet. Framförallt under de sista åren i London arbetade jag konstant mot det och gav aldrig upp.

Berätta om jobbet på Världsbanken.

– Jag jobbar som headhunter och rekryterare. Headhunting jobbar jag med när vi har svårt att rekrytera personer med unika kunskaper samt även när vi behöver attrahera mer mångfald bland våra anställda. Seniora kvinnor är en av dessa underrepresenterade grupper inom Världsbanken.

Annons

– Linkedin är ett viktigt verktyg när jag headhuntar och jag rekommenderar alla att ha en uppdaterad Linkedin-profil! Som rekryterare förhandlar jag också ingångslöner och hjälper kandidater att förstå sina förmåner.    

Hur är det att bo i Washington DC?

– Innan jag flyttade hit hade jag ingen direkt längtan att jobba i USA, men jag älskar att bo i DC. Det är en stad som inte får den uppmärksamhet den förtjänar. Det är fantastiskt vackert här med bra mix av både natur och kultur. Jag jobbar cirka två minuters gångväg från Vita Huset, vilket är häftigt. 2014 blev DC utnämnd till USA:s coolaste stad av Forbes.

Vad skulle du säga krävs för att göra karriär i DC?

– De vanligaste jobben i DC är på NGO:s och inom den offentliga sektorn. Jag kan bäst uttala mig om Världsbanken.

– Det är viktigt att tänka på att Världsbanken inte bara rekryterar nationalekonomer som kanske är en vanlig uppfattning, utan det finns en rad olika positioner. Till exempel klimatförändringsexperter, IT-experter och investeringsexperter för att nämna några få. Det sistnämnda är framförallt för International Finance Corporation, IFC. Den delen av Världsbanken som fokuserar på den privata sektorn. 

– Många har uppfattningen att man behöver kontakter för att få jobb på Världsbanken och generellt sätt är ett bra kontaktnät alltid en fördel, men själv kände jag ingen innan jag började jobba här. En inkörsport kan vara att jobba som konsult, till skillnad från att få en anställning som jag själv fick.

– Att bygga upp ett bra kontaktnät när man väl jobbar här har många rått mig och jag försöker alltid utvidga mitt. Det är fascinerande att lära sig vad olika kollegor jobbar med och mitt arbete underlättas på grund av denna kunskap och dessa kontakter.  

Vad är ditt bästa råd till svenskar som skulle vilja bo och arbeta i USA?

– Jag tror det är svårt att få jobb i USA utan visum, så mitt bästa råd är att jobba för en  arbetsgivare som har kontor i USA och bli förflyttad och få visum hit genom nuvarade arbetsgivare. Världsbanken sponsrar anställda med G4-visum så om Världsbanken är av intresse är visum inget problem.

Vilka är de största skillnaderna mellan svenskt och amerikanskt arbetsliv?

– Jag har aldrig haft ett fast jobb i Sverige efter mina universitetsstudier och Världsbanken representerar inte en amerikansk arbetsgivare. Men skillnaderna jag kan se är att i USA har anställda ofta färre antal semesterdagar, jobbar mer och inte samma skyddsnät som i Sverige. Välutbildade personer tjänar ofta mer, men det är värt att notera att till exempel universitetsstudier och dagis är väldigt dyrt här.     

Vad är det svåraste med att bo utomlands?

– Jag saknar min familj framförallt, och även om både familj och vänner är utspridda i världen är de flesta nu lite längre bort än när jag bodde i London. Så jag är väldigt glad för att SAS har direktflyg till Köpenhamn. Och jag saknar lösgodis, särskilt saltlakrits!  

Tror du att du kommer återvända till Sverige någon dag?

– Sverige är ett fantastiskt land som jag besöker flera gånger varje år och jag följer svenska nyheter varje dag. Jag skulle kunna tänka mig att återvända till Sverige, åtminstone skulle jag vilja återvända till Europa, säger Anna Frick.

Fakta

Namn: Anna Frick
Titel: Senior HR Specialist
Ålder: 40
Bor: Dupont Circle, Washington DC
Ursprungligen från: Ystad
Bott i DC sedan: 2013
Familj: Föräldrar och två bröder med familjer i Sverige och England
Intressen: Fitness, hälsosam mat som också smakar fantastiskt (dricker hemmagjord raw smoothie varje morgon) och resa
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/annafrick1
Twitter: @AnnaKFrick

Annons