"En dag ser aldrig ut som man tror"

Therese Lundstedt har gjort en snabb karriär från telefonförsäljare till vd för Aktieinvest på tio år. Idag är hon, utöver vd för Aktieinvest, även delaktig i PokerFace och jobbar med att inspirera och motivera unga kvinnor.

Uppdaterad 2016-07-22
Publicerad 2016-07-22

Therese Lundstedt växte upp i Östersund, Jämtland. Hon hade inga direkta planer på vad hon skulle jobba med i framtiden och bilden av var hon är i dag fanns inte på kartan. 

En engenskap som Therese lyfter fram om sig själv är att hon är snabb. Hon vill att det mesta ska vara snabbt och att det inte ska stå stilla. 

I dag jobbar hon som vd för Aktieinvest, och kontrasten är stor från hennes första jobb elva år sedan som telefonförsäljare. 

— Finansbranschen var absolut inte ett intresse från början, det är ganska ovanligt där uppe att man tänker på det. I alla fall inte i min familj, vi satt inte och pratade aktier runt frukostbordet direkt, säger Therese Lundstedt.

Therese kom in i finansbranschen av en ren slump. Efter att hon tog studenten så kände hon att det inte riktigt fanns några jobb. Hon tog då sitt första jobb som telefonförsäljare för Laika consulting som riktade sig mot finansbranschen. Som försäljare på Laika fick hon betalt i provision. 

— Jag lyckades väldigt snabbt ta mig ur det där jobbet och hitta nya uppgifter inom företaget; jag kom med förslag som "Ska vi testa det här istället?".

Ett år in på Laika consulting var Therese på en alumnimiddag. Där träffade hon en bekant som skulle sluta på sitt nuvarande jobb på Unga Aktiesparare. Hon blev då tipsad om att söka jobb där.

— Det var ett gyllene tillfälle att söka jobbet.

Therese blev anställd och fick leda ett team för Unga Aktiesparare. Den nya positionen visade sig öppna dörrar till nya kunskaper, kontakter och utmaningar som hon kunde lära sig av. 

Therese var nu vd för Unga Aktiesparare där hon stannade kvar i tre år. Under samma tidsperiod blev hon också medlem i affärsnätverket PokerFace, som är ett affärsnätverk för kvinnor inom entreprenörskap och på vd-positioner. Therese är i dag fortfarande medlem i PokerFace och driver det tillsammans med sin vän. Genom PokerFace försöker Therese bland annat att inspirera och motivera yngre kvinnor genom förläsningar och träffar.

Unga Aktiesparare samarbetade då med många företag, där Redeye var ett av dem. Då hon hade ambition och ville ha nya utmaningar så sa hon upp sig från Unga Aktiesparare efter hon fått intrycket att det fanns nya jobb runt hörnet. 

— På möten och när man träffade folk så frågade de hur länge jag skulle vara på Unga Aktiesparare, hint hint. 

Hon tyckte inte det kändes rätt att söka andra jobb under tiden som hon var anställd för Unga Aktiesparare. Therese tog då beslutet att säga upp sig och hoppades på att det skulle komma intressanta erbjudanden. 

Under min intervju med Therese så märks det att många yrkesbeslut som hon tagit har varit snabba och att hon inte har varit rädd för utmaningar. Viljan att inte sitta still och ständigt ha nya utmaningar speglar nästan hela hennes karriär. Att säga upp sig som vd för att se vad som var runt hörnet var ett av de besluten.

— Då fick jag några erbjudanden som jag ville ha. Redeye var ett företag som jag hade lite kik på.

Therese tackade ja till ett jobb som chef för Redeye Media år 2010. Jobbet var intressant men hon tyckte att jobbet saknade det breda perspektivet på sparande och investeringar. Att göra flera olika saker samtidigt. 

— Då ringde SEB Digital Banking och erbjöd mig ett jobb som digital affärsutvecklare. Jag insåg att det digitala var framtiden och lockades av att jobba med en bred målgrupp igen. 

Hon började jobba för SEB år 2011 som digital affärsutvecklare. Therese trivdes bra där och lärde sig väldigt mycket.

Hon jobbade kvar som digital affärsutvecklare i tre år tills hon började jobba för Aktiespararna där hon fick titeln affärsutvecklingschef.  Efter sex månader fick Therese erbjudandet att bli vd för deras dotterbolag Aktieinvest. Hon tackade ja och jobbar där fortfarande i dag.

Som vd för företaget får hon använda sig av sina främsta egenskaper, som varit med henne igenom hela hennes karriär – snabbheten och att inte vilja sitta still. 

— En dag ser aldrig ut som man tror. Det kan vara allt ifrån att jag sitter i ett möte, till att jag praoar på andra avdelningar för att se vad vi kan förbättra. En viktig ledaregenskap är att se medarbetarnas bästa sidor och att hjälpa dem att utveckla dessa så att de kan växa i sina roller.

När hon jobbade på Aktiespararna jobbade hon för chefen Carl Rosén. Han hjälpte henne att utvecklas.

— Carl Rosén såg mina styrkor och fick mig att bli mitt bästa jag, något jag är både tacksam för och inspireras av i mitt ledarskap i dag. 

Hon försöker nu dagligen engagera och att få dem som jobbar för henne att göra sitt bästa.

— Han förstod verkligen mig, han visste exakt vilka knappar han skulle trycka på och så sprang jag och löste alla problem. Så blev både han och jag nöjda, säger Therese Lundstedt.

Platsannonser