Finans Nyhet

Chefsjuristen som hjälper till i flyktingläger

Taggar i artikeln

Intervju Juridik
Carl-Fredrik HedengrenCarl-Fredrik Hedengren
Carl-Fredrik Hedengren hjälper syriska flyktingar i libanesiska läger. "Det är framförallt barnen som håller glädjen uppe. Här en bild från lite skoj i anslutning till en matdistribution." Foto: Beat Bronson
Publicerad

Han hade allt – en fantastisk juristkarriär, en lönekurva som pekade stadigt uppåt och ett bekvämt liv i största allmänhet. Men den pågående flyktingkrisen väckte en sådan frustration hos Carl-Fredrik Hedengren att han sade upp sig för att göra något konstruktivt åt situationen. Nu har han startat en fundraiser till stöd för syriska flyktingar som lever i libanesiska läger.

Många svenskar har berörts av kriget i Syrien och flera försöker hjälpa till efter bästa förmåga. Men det är nog inte många som gått lika långt i sina ansträngningar för att göra en insats som Carl-Fredrik Hedengren.

All mediarapportering om flyktingnöden hade lämnat en gnagande känsla av att han måste göra något, och under vårvintern bestämde han sig för att agera på den känslan. I maj sade han upp sig från toppjobbet som chefsjurist på finanskoncernen Cerberus.

– För mig känns det tveklöst som en stor sak i livet. Jag är kanske inte den sortens person som traditionellt brukar ägna mig åt sådant här, vilket jag heller inte gjort, berättar han.

Annons

Efter han sade upp sig har Carl-Fredrik startat en fundraiser till stöd för syriska flyktingar. Han har även varit nere på plats i flyktingläger i Bekaa, Libanon, för att hjälpa till som volontär.

– Jag har framförallt hjälpt till med att distribuera mat till behövande flyktingar i en situation som ständigt förvärras.

Vilka är dina intryck från flyktinglägren?

Annons

– Samtalen i lägren gör störst intryck. Det gäller att sänka garden och möta varje individ. Vi volontärer ser en uthållighet och värdighet hos människorna här som med svenska ögon blir ofattbar. Vi får också så mycket värme och generositet tillbaka. Allt det ger hopp om framtiden.

– Men vi möter också flyktingar, framförallt ungdomar, som tappar hoppet. Barn som förlorat sina föräldrar i krigets Syrien, som står utan rättigheter och bokstavligen vadar runt i skiten. Det är en utbredd brist på mat i många områden. Det är sorgligt och frustrerande.  

Som en del av fundraisingen till flyktingarna i Bekaa driver Carl-Fredrik sin egen hemsida (www.callebeqaa.com) samt en sajt på Facebook (facebook.com/callebeqaa). Där kan intresserade i veckovisa uppdateringar följa hans dagliga arbete i flyktinglägrena samt donera pengar.

Annons

– Alla donationer går helt oavkortat till behövande flyktingar. Jag betalar personligen alla omkostnader i anslutning till flyktinghjälpen, till exempel transportkostnaderna för mat och transaktionskostnader, liksom självklart alla mina egna kostnader för till exempel resor och uppehälle.

– Varje enskild donator får personlig återkoppling med bilder och information om den enskilda insats som just deras donation används inom. Projektet har blivit mycket uppskattat bland kända och okända donatorer som ett udda, personligt och konstruktivt engagemang på detta område. Den första månaden kunde jag ordna med cirka två veckors mat till cirka 1 300 av de mest behövande flyktingarna i Bekaa.

Det här med att lämna sin karriär för något helt annat. Var det ett stort steg för dig eller ett enkelt beslut?

– Det humanitära arbetet var helt ny mark för mig, så jag gjorde först ordentlig research om flyktingsituationen och olika hjälporganisationer. Jag trivdes bra med mina kollegor på Cerberus, men när jag bestämt mig för att starta flyktingstödet var beslutet att lämna ändå relativt enkelt. Sen finns det nog inte något perfekt tillfälle för att göra något radikalt annorlunda, det blir alltid lite av ett uppbrott.

Hur har folk i din omgivning reagerat på ditt beslut?

– Med förvåning! Många känner engagemang i flyktingfrågan men är nog uttröttade av kulturkriget och problembeskrivningen av integrationen här hemma. Då blir det lätt att tappa fokus på den förhållandevis avlägsna men mångdubbelt större mänskliga katastrof som fortfarande pågår, nämligen för flyktingarna i till exempel Libanon.

– Donatorerna uppskattar min opolitiska, personliga insats, att hands-on se varje krona komma fram till de mest behövande på plats. Det blir också en kontrast mot de stora hjälporganisationerna – att jag ger personlig återkoppling med bilder till varje enskild donator från den enskilda insatsen med just deras pengar.

Vad känner du inombords nu när du satt igång med detta?

– Det känns tillfredsställande att faktiskt agera på sin frustration med något konstruktivt. Sedan är jag inte särskilt bekväm av mig, och har alltid tvingat mig själv till krävande utmaningar både i karriären och livet.

– Jag kan rekommendera alla att någon gång sätta av några veckor eller månader och göra en liknande resa; man lär sig mycket om sig själv när man konfronterar förhållandena i dagens flyktingläger. Även grundade personer tror jag påverkas när begrepp som hopp, uthållighet, privilegium och värdighet får en mer konkret innebörd. Väl hemma igen har man goda chanser att helt tappa lusten för gnäll, machoism och annan fåfänga.

Carl-Fredrik berättar att han under sommaren kommer göra ytterligare två resor till Bekaa för att hjälpa till på plats.

Vad hoppas du att din fundraiser ska leda till?

– Jag vill maximera hjälpen till flyktingarna i Libanon, och uppmanar Realtids läsare att donera, gärna genom min personliga plattform. Följ min facebooksida och få insyn i det praktiska arbetet och människors berättelser.

Hur ser du på din karriär nu?

– När jag får en stund ledigt ska jag planera för nästa steg, och tänka brett. Just nu är finanscompliancebranschen i Stockholm avlägsen, men det är väl inte helt uteslutet att jag återvänder. Kanske något inom PR/kommunikation istället, kanske utomlands? Den libanesiska hjälporganisation jag samarbetar med i Bekaa, Salam LADC, samlar volontärer med många olika bakgrunder och yrken som inspirerar till nytänk.   

Vad tänker du om framtiden? Har du några tydliga mål som du siktar mot?

– Nu koncentrerar jag mig 100 procent på att öka stödet till flyktingarna i Bekaa under sommaren och på att i någon mån kunna fortsätta med insatser när jag börjat jobba igen. Nästa vecka gör jag min tredje volontärresa till Libanon och återupptar distributionen av förnödenheter. Den första månaden fick jag in donationer motsvarande två veckors mat till drygt 400 hungrande flyktingfamiljer i Bekaa. Det måste växlas upp, säger Carl-Fredrik Hedengren.

Vill du stötta Carl-Fredriks arbete?

Carl-Fredrik tar tacksamt emot pengar så att han kan köpa ytterligare förnödenheter till flyktingarna på plats i Bekaa:

Swisha till 0704923669 eller överför till Nordea kontonr 8602270251

Besök facebook.com/callebeqaa eller www.callebeqaa.com för bilder och information. "Sprid ordet om flyktingsituationen i Bekaa", uppmanar han. 

Läsare är också välkomna att vända sig direkt till Carl-Fredrik med frågor: c.hedengren@gmail.com

Fakta

Namn: Carl-Fredrik Hedengren
Titel: F n volontärarbetare i Bekaa, Libanon
Bakgrund: Jobbat inom finans, bland annat som advokat på Magnusson Advokatbyrå och chefsjurist för Cerberuskoncernen.
Ålder: 30
Bor: Bromma
Familj: Sambo
Intressen: Matlagning, litteratur, historia, läser mycket
Brinner för: Sedan mitt första besök i Bekaa fokuserar jag helt på vilka insatser jag kan göra för människorna där.
Framtidsdröm: Att Hammarby Fotboll svarar på mitt mail från den 23 april 2016.

Annons