Krönika

Hela Bryssel suckar BOB

Bryssel är BOB – Bored Of Brexit. Man är kort och gott less på att dag efter dag diskutera brexit med bångstyriga britter. Det skriver Realtids brexit-expert Rickard Ydrenäs från maktens korridorer i Bryssel.

Uppdaterad 2019-03-21
Publicerad 2019-03-21

I dag torsdag ska EU:s ledare diskutera om Theresa Mays ska få ok på sitt önskemål om ett uppskjutande av utträdet. Hon kommer med all säkerhet att få det eftersom en kaosartad brexit avskräcker.  Men det kommer inte att ske utan protester. Medlemsländerna, EU27, kräver en trovärdig förklaring till varför de ska gå med på en förlängning. De kommer inte att gå med på vad som helst.

Det är en tydlig trötthet och uppgivenhet kring brexit här i det som kallas Bryssel-bubblan – som jag själv under fem år varit en del av. Fokus från det vardagliga arbetet med EU:s lagstiftning i olika frågor kommer i helt i skymundan för brexit. Och nu är man kort och gott less på att dag efter dag diskutera brexit med bångstyriga britter och vill gå vidare med att hantera alla EU:s utmaningar, allt ifrån miljö- och klimatpolitik till asylpolitik och en ny industripolitik.

Jag träffade en representant för Londonbörsen som tror att oddsen för brexit är fifty-fifty. Den utdragna processen gör kanske att det till slut inte alls blir någon brexit. 

Och det stora hotet mot företag är kanske inte brexit utan däremot en politisk vänstersväng i Storbritannien. Jag får höra att lobbyister från Storbritannien säger att de är mer oroliga över vad en ny Labour-regering kan göra för skada för fondindustrin än för brexit.

Har då EU:s mäktiga kommission lärt sig något av brexit – och tagit till sig av kritiken mot för mycket av EU:s överstatlighet och detaljreglering? Nej, är svaret från en svensk EU-veteran. Kommissionen är ”lite tondöv” över kritiken utan kör på som vanligt, precis som om brexit inte händer. 

Hur det kommer gå i Europaparlamentsvalet i maj och vem som blir ny ordförande i EU-kommissionen är det som avgör om det blir ”business as usual” i EU-kvarteren efter brexit – om den nu någon gång blir av.

Rickard Ydrenäs
Brexit-expert, grundare av kommunikationsbyrån Ydrenas Communications, Brexitpodden och Tullpodden.

Fotnot: Nästa vecka, 28-29 mars, besöker Rickard Ydrenäs London för att spela in nya avsnitt av Brexitpodden.

Platsannonser