Hedgefonden Keel Capital blankar Öresund

Hedgefonden Keel Capital blankar sedan juli investmentbolaget Öresund.

Uppdaterad 2019-08-29
Publicerad 2019-08-29

Sedan den 10 juli ligger Keel Capital med en kort position motsvarande 0,5 procent av aktierna i Öresund, enligt Dagens Industri som noterar att blankningar av investmentbolag är ovanliga. För Öresunds del är det första gången, enligt den historik som finns tillgänglig, som en investerare har en betydande kort nettoposition i aktien.

Den Stockholmsbaserade fondförvaltaren Keel Capital, som grundades 2009, förvaltar tre olika fonder med olika profiler. Blankningen i Öresund ligger i hedgefonden Foghorn X2, som tar både långa och korta positioner. Förvaltarna av Keel Capitals fonder är Fredrik Gutenbrant och Mathias Svensson, som båda var med och grundade bolaget, skriver tidningen. 

Mathias Svensson har ingen kommentar att ge till Dagens Industri. 

På Öresund har man noterat Keel Capitals blankning men vill inte kommentera den närmare.

– Vi känner till att de är aktiva inom blankning men jag har ingen kommentar kring varför de blankar Öresund. Vi jobbar varje dag för att skapa värde och har de en annan syn så får det stå för dem, säger Öresunds vd Nicklas Paulson till Dagens Industri. 

Öresund har hittills i år haft en tuff tid på börsen. Fram till slutet av juli har investmentbolagets substansvärde ökat med 3,7 procent samtidigt som jämförelseindexet SIX Return Index stigit med 21 procent.

Med ett handelskrig som oroar marknaden tillsammans med allt fler negativa konjunktursignaler hoppas Öresund på en bättre prestation mot index under hösten:

– Vi har väldigt många bolag som vi tror på, annars hade vi inte investerat i dem. Vi har sedan tidigare haft en vy att börsen skulle gå sidledes eller nedåt med tanke på att konjunkturen börjar vika. Den synen har vi fortsatt. Vår portfölj är lite mer defensiv än konjunkturkänslig, säger Nicklas Paulson till DI.

Platsannonser