Finans Nyhet

Hedgefond-miljardär i rätten för insiderhandel

Publicerad

Ställs mot barndomsvänner och före detta kollegor.

Realtid.se

Nära 18 månader efter att han arresterats ska hedgefond-miljardären Raj Rajaratnam upp i en insider-rättegång modell större.

Detta innebär bland annat att han ställs mot vänner som han har känt hela sitt liv och före detta affärskolleger. Dramat, som inleds med att juryn utses på tisdag denna vecka, förväntas utspela sig över de närmaste två månaderna.

Åklagare från Manhattans åklagardistrikt i New York siktar på att bevisa att Raj Rajaratnam, som varit med och grundat Galleon Group, gjort mer än 45 miljoner dollar i vinst genom att handla med hjälp av hemlig information kring olika förvärvsstrategier och kvartalsvinster, enligt Financial Times.

Annons

Raj Rajaratnam står anklagad på 14 olika åtalspunkter och riskerar mer än 15 års fängelse om han döms.

Insider-rättegången beräknas bli en av de mest kostsamma på flera årtionden – Raj Rajaratnamn är en av 25 personer som står åtalade i en härva som berör hedgefond-handlare, insider-personer och advokater. Av de 25

åtalade har 19 personer erkänt sin skuld.

Annons

Men för att kunna bevisa att Raj Rajaratnamn har hållit på med insiderhandel måste åklagare kunna visa att han handlade med hjälp av icke-publik information från någon som inte hade tillstånd att dela med sig av denna.

Åklagarna förväntas använda timmar och åter timmar av inspelade telefonsamtal och detta stärks ytterligare med hjälp av olika vittnen som har erkänt sig skyldiga med förhoppning om att få ett mildare fängelsestraff.

Tillsynsmyndigheterna pekar på att Raj Rajaratnamn handlade nio aktier baserat på insiderinformation, men har samtidigt talat om för försvaret att man kan komma att introducera upp till 35 företag.

Annons

Raj Rajaratnams juristteam med bland annat advokaten Terence Lynam i spetsen har sagt att man kommer att argumentera för att ingen av den information som Raj Rajaratnamn hade fått tillgång till var hemlig. Försvaret förväntas även hävda att han inte kände till vem som var källan till informationen.

Myndigheterna har sagt att det första vittnet som ska kallas är Anil Kumar, en före detta partner hos McKinsey tillika vän med Raj Rajaratnam.

Han förväntas vittna att han har fått som minst 1,75 miljoner dollar under fem år i utbyte mot att han har delat med sig av hemlig information som han har fått kring McKinseys kunder. En del av dessa pengar har Anil Kumar även investerat i Galleons hedgefond.

Juryn räknar även med att kalla Rajiv Goel, som är en före detta finanschef hos Intel, som också har erkänt att han är skyldig.

Rajiv Goel har känt Raj Rajaratnman sedan de gick ekonomiutbildning tillsammans och deras familjer har åkt på semester ihop många gånger. Han förväntas vittna att han gav Raj Rajaratnamn företagsinformation just på grund av deras långa vänskap, enligt Financial Times.

Det är inte klart om myndigheterna även ska kalla Roomy Khan, en av Rajaratnams kollegor. Personen har både jobbat för Galleon och Intel och har erkänt sig skyldig till att ha berättat om olika förvärvsplaner. Här är det troligt att försvaret kommer att ifrågasätta hennes trovärdighet, enligt Financial Times

Annons