Finans Nyhet

Hedgefond avstår från 2 miljarder dollar

Publicerad

Brevan Howard har lovat kunderna att deras främsta fond inte ska växa sig för stor.

Realtid.se

Bolaget förvaltar idag 32 miljarder dollar och är ett av världens mest framgångsrika fondbolag.

Brevan Howards flaggskeppsprodukt är idag Europas näst största hedgefond.

Fonden har länge lovat sina kunder att man inte ska låta den bli större än 25 miljarder dollar i förvaltat kapital då man befarar att detta skulle kunna påverka fondens framtida utveckling negativt. Nu visar det sig att Brevan Howard lever som man lär och skickar tillbaka 2 miljarder dollar till kunderna.

Annons

Det är efter att fonden har haft en rejäl avkastning i augusti som man har tagit sig en rejäl funderare över hur man ska återbetala vinstmedel. Det här bör också ställas i relation till att branschen under augusti hade en av sina allra värsta månader sedan Lehman Brothers kollaps.

Enligt Financial Times bedömning förefaller det dock osannolikt att investerarna gör en fördelning utefter hur stor andel man har av fonden eftersom detta skulle kunna skapa problem för två av fondens största investerare – FTSE-listade BH Macro och BH Global..

Beskedet innebär också en möjlighet att Brevan Howard återbetalar all framtida avkastning till sina kunder för att kunna behålla sin storlek, enligt Financial Times.

Annons

En talesperson har bekräftat att Brevan Howard betalar tillbaka 2 miljarder dollar, men vill inte ge några ytterligare kommentarer kring det hela.

Företaget grundades av en grupp Credit Suisse-mäklare ledda av Alan Howard. Och enligt Financial Times har London-baserade Brevan Howard växt mycket snabbt sedan bolaget introducerades 2002.

Brevan Howard handlar i obligationer, räntor och valutor över hela världen.

Annons

Bolaget lyckades skapa goda vinster genom hela finanskrisen och matchade detta med ett rejält inflöde från olika kunder.

Enligt Financial Times har de senaste 18 månaderna visserligen varit lite tuffare för Brevan Howard och precis som för andra aktörer som verkar inom samma områden såsom Tudor Investment, Moore Capital och Caxton Associate har fonden fått kämpa med att leverera ett starkt resultat på en turbulent marknad.

Men under augusti lyckades man bryta trenden och redovisa en avkastning på 6,16 procent för sin flaggskeppsfond, vilket innebär en ökning med 11,1 procent på ett drygt halvår.

Enligt Hedge Fund Reseach har den genomsnittliga fonden backat med 1,5 procent än så länge i år, medan den genomsnittliga fonden inom Brewan Howards fokusområden har backat med 0,24 procent, enligt Financial Times.

Annons