FinansNyhet

HD tar upp skadeståndsmål mot advokatbyrå

Publicerad

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i skadeståndsmålet mot Setterwalls advokatbyrå i Malmö. Skriftväxlingen i HD kommer att inledas inom kort. 

Rakel Lennartsson

Den 9 maj i år dömdes Setterwalls Malmö i hovrätten  att betala 75 499 755 kronor plus ränta för vårdslös rådgivning i anslutning till deklarationen av en fastighetstransaktion. Klienten som hade bett om råden och sedan drivit skadeståndskravet mot Setterwalls var HSB Malmö. HSB förlorade i tingsrätten men vann alltså i hovrätten.

Hovrättens dom överklagades av båda parter och förra veckan meddelade Högsta domstolen (HD) i Stockholm att den beviljat prövningstillstånd i skadeståndsmålet mot Setterwalls Advokatbyrå.

Realtid har beskrivit konflikten kring rådgivningsuppdraget i en tidigare artikel. Setterwalls bestämde sig omgående för att överklaga skadeståndsbeloppet på nästan 100 miljoner kronor, för en rådgivning värd 50 000 kronor.

Annons

Advokatbyråns ombud bedömde att målet skulle ha goda chanser att få prövningstillstånd. Även advokat Johannes Ericson som skrivit en analys om målet bedömde att det kunde finnas ett prejudikatsintresse kopplat till frågan om när reklamationsfristen börjar löpa för rådgivning.

Sedan hovrättsdomen mot Setterwalls föll i maj i år har HD avgjort ett annat ärende kring advokatens rådgivaransvar, det så kallade Havsbrisenmålet. 

HD anger aldrig skäl för sina beslut om prövningstillstånd, så vad som varit avgörande den här gången går bara att spekulera om. De principiella skälen är i korthet att det finns prejudikatskäl eller synnerliga skäl. 

Annons

Per Lidman, managing partner på Setterwalls i Malmö, välkomnar HD:s besked.

– Givet utgången i hovrätten ser vi naturligtvis positivt på Högsta domstolens beslut, säger han. 

Hade ni vågat hoppas på att få prövningstillstånd?
– Ja, det måste jag säga. Vi var av uppfattningen att i och med att tingsrätten och hovrätten kom till så diametralt olika resultat så fanns en förväntan om att prövningstillstånd skulle komma att beviljas. Det fanns även i övrigt skäl att meddela prövningstillstånd. 

Annons

HD meddelar att skriftväxlingen mellan parterna via domstolen kommer att inledas inom kort.

Ombud för Setterwalls är advokat Einar Wanhainen på Calissendorff Swarting Advokatbyrå.

Ombud för HSB är advokaterna Ann Källsand och Nils Petersen på Fredersen Advokatbyrå.

Annons