Annons

Annons

HD-domare tar plats i Svenska Akademin

(Uppdaterad) Eric M Runesson, justitieråd i Högsta domstolen och erfaren skiljeman, har utsetts till ledamot i Svenska Akademin. Ett utmärkt val tycker Advokatsamfundets Anne Ramberg.

Vid sin sammankomst i går torsdag beslöt Svenska Akademien att till ny ledamot utse juristen Eric M. Runesson, som efterträder Lotta Lotass på stol nummer 1. 

I och med hans inträde återupprättas traditionen att ha en jurist på stol nummer 1, en tradition som bröts 2009 när Lotta Lotass valdes in.

– Det är mycket glädjande att Akademin återupprättar den traditionen, det borde den ha tänkt på när den avstod förra gången så kanske en del av det här debaclet inte hade behövt inträffa, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till Realtid.se.

Annons

Annons

Hon gratulerar Akademin till ett "utmärkt" val och berättar att Eric M Runesson varit en mycket ansedd och efterfrågan advokat, särskilt berömd för sin stora skicklighet i medling. Hon bekräftar även att det varit "allmänt känt" att Eric M Runesson medlat inom Svenska Akademin. 

Eric M Runesson har stor erfarenhet av skiljemanna- och medlingsuppdrag. Så sent som i september tillträdde han tjänsten som justitieråd i Högsta domstolen. 

Han har tidigare varit verksam som advokat; 1993 blev han ledamot av Advokatsamfundet och 1996 delägare i Sandart & Partners Advokatbyrå, där han varit verksam till och med augusti i år. När han blev utsedd till justitieråd fick han gå ur Advokatsamfundet, vilket skedde i månadsskiftet augusti-september.

Under tiden som advokat har Eric M Runesson även varit ledamot i Advokatsamfundets styrelse. Anne Ramberg känner honom som en "mycket intellektuel person som läser mycket".

Finns det någon konflikt mellan uppdraget som HD-domare och ledamot i Svenska Akademin?

– Det går bra att kombinera, annars skulle han inte ha åtagit sig uppdraget. Många domare i Högsta domstolen har bisysslor och det här är en högst angemäm uppgift som inte är förtroendeskadlig, snarare tvärtom, säger Anne Ramberg.

Eric M. Runesson, född 1960, är jur.dr och docent vid Handelshögskolan i Stockholm och adjungerad professor i Lund och Stockholm.

Vid Svenska Akademins sammankomst torsdagen den 4 oktober utsågs även författaren Jila Mossaed, som efterträder Kerstin Ekman på stol nummer 15.

Jila Mossaed föddes 1948 i Teheran och kom till Sverige 1986. På persiska har hon givit ut två romaner och sex diktsamlingar. Därefter har hon utkommit med sju diktsamlingar på svenska, senast Vad jag saknades här.

De två nya ledamöterna kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december senare i år.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons