SEB:s dåvarande vd Annika Falkengren fick ta emot hård kritik från Finansinspektionen i december 2016.
SEB:s dåvarande vd Annika Falkengren fick ta emot hård kritik från Finansinspektionen i december 2016.
Morgonsvepet

Hård penningtvättskritik mot SEB

Finansinspektionen gav 2016 SEB allvarlig kritik för bankens arbete mot penningtvätt när Annika Falkengren var vd för banken. Dessutom har Riksbanken skapat en "kronmördande maskin" enligt Nordea och Deutsche Bank ser ingen anledning till ny strategi. Det är några av nyheterna i morgonsvepet måndagen den 29 april.  

Uppdaterad 2019-04-29
Publicerad 2019-04-29

Systematiska brister hos SEB
Finansinspektionen, FI, pekar i en rapport på ett antal allvarliga brister hos SEB gällande arbetet mot penningtvätt. Handlingen, som Svenska Dagbladet har tagit del av, skickades till SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och dåvarande vd Annika Falkengren i december 2016. Resultatet av granskningen ledde bland annat till att FI anmälde sex av SEB:s kunder till Finanspolisen för misstänkt penningtvätt.
Bristerna i bankens penningtvättsskydd är enligt FI systematiska. Krtiken är därmed tyngre än den som riktades mot Swedbank vid samma tillfälle, skriver SvD.

Fortsatt kronförsvagning tror Nordea
Nordeas valutastrateger Martin Enlund och Andreas Steno Larsen skriver i ett nyhetsbrev att kronan kommer att försvagas ytterligare. En bidragande orsak till kronans försvagning sedan 2018 är enligt dem Riksbankens obligationsprogram. Riksbanken har meddelat att programmet ska utökas från augusti, men Nordeas valutastrateger anser att en ny kronförsvagning riskerar att ta Riksbanken på sängen. "Vi tror att euron kommer att kosta 10,70–10,80 kronor”, skriver duon ovanför en graf med rubriken ’Riksbankens kronmördande maskin startar i augusti’.

Deutsche Bank ändrar inte inriktning
De avbrutna fusionsförsöken med Commerzbank innebär inte något skäl att ändra Deutsche Banks övergripande strategi. Det säger bankens styrelseordförande Paul Achleitner till Financial Times.
De senaste månaderna har en rad investerare och regulatorer krävt att Deutsche Bank ska intensifiera sitt arbete med vända investmentbankens dåliga resultat. Men Paul Achleitner hänvisar till det senaste kvartalsresultatet som slog analytikernas förväntningar. 

Sandviks vd pekas ut som ny vd för ABB
Sandviks vd Björn Rosengren kan komma att ta över ordförandeposten på ABB, säger källor till Dagens Industri. Investor är störste ägare i ABB och Investors vd Johan Forssell har tidigare varit tydlig med att ABB behöver bli mer decentraliserat. Då är det enligt DI naturligt att titta på Atlas Copco och att nästa ABB-vd har en bakgrund från det företaget.

Svår finansiering av elscootrar
En rad elscooterföretag arbetar för närvarande i Stockholm, men affärsmodellen är svajig enligt nyhetssajten DI Digital. Enligt tidningens källor håller elsparkcyklarna hos marknadsledande Voi i strax under sex veckor. Men för att få lönsamhet behöver de hålla i nio till tretton veckor och dessutom hyras ut mer än vad som sker nu. Voi har tagit in nära 800 miljoner kronor i riskkapital, bland annat från Kinneviks Christina Stenbeck.
Situationen ser likanande ut för konkurrenter som Tier, Glyde och Lime.

Platsannonser

Logga in