Finans Nyhet

Hård kritik mot Persbrandts piller

Publicerad
Uppdaterad

Scandinavian Clinical Nutritions Persbrandtmarknadsförda huvudprodukt Immolina framställs som en bluff. Bolagets grundare bemöter anklagelserna i Realtid.se.

Martin Lindgren

Scandinavian Clinical Nutrition (SCN) är noterat på NGM-börsen och idag värderat till drygt 40 miljoner kronor. Fram till årsskiftet var Jens Miöen, f.d. Carnegie, vd på det Nybrogatan-baserade bolaget som under Miöens ledning rekonstruerats. Mikael Persbrandt gick in som frontfigur i november 2009, och gör nu radioreklam för en av SCN:s produkter, ”Immolina”. På måndag kommer han att väljas in i styrelsen vid en extrastämma.

SCN:s affärsidé är att sälja och utveckla ”innovativa och väldokumenterade nutraceuticals”, och ambitionen är att ”kombinera naturmedlens tradition med läkemedlens vetenskapliga dokumentation”, vilket alltså tar sig uttryck i bland annat Immolina, som utgör ungefär 70 procent av SCN:s omsättning.

Enligt SCN:s produktsajt immolina.se gör pillret att en Tom från Saltsjöbaden känner sig ”jättekry”:

Annons

Sajten innehåller även en pdf-fil med en intervju med frontfigur Persbrandt i Bonnier Tidskrifter-tidningen Topphälsa, författad av redaktionschefen, om Immolina.

Hans Wigzell, professor i immunologi på Karolinska Institutet, och Sahlgrenska-immunologen Agnes Wold är mindre positivt inställda. I en stort uppslagen artikel i tisdagens Aftonbladet uttalar sig forskarna om den vetenskapliga effekten av den alg Immolina bygger på.

Wigzell säger om SCN:s grundare Anders Struksnes uttalande i Aftonbladet om att Immolina skulle vara världens kraftigaste preparat mot förkylning:

Annons

– Den personen vet inte vad han talar om, det finns ingen vetenskaplig grund för det.

Agnes Wold säger när hon ser immolina.se och dess payoff ”för ditt immunförsvar”:

– Åh suck, jag förstår inte varför immunförsvaret är alla charlataners favoritområde.

Annons

Realtid.se ringer Struksnes om dessa salvor, som skulle kunna tänkas utgöra ett nackskott mot SCN med tanke på deras ambitioner att vara väldokumenterade.

– De kommenterar algen, inte Immolina, säger Struksnes om Wolds och Wigzells uttalanden, och fortsätter:

– Immolina är ett derivat av algen, som har utvecklats av Amerikanska Nationella Centret för Alternativ Medicinsk Forskning. De har visat i en studie på djur att Immolina är det starkaste immunstimulerande vi sett, säger norrmannen och nämner en studie av en professor David Pasco vid Mississippiuniversitetet.

Det hjälper alltså mot förkylning?

– Det man kan säga att när man höjer immunförsvaret står man lättare emot förkylning, det är ganska vedertaget.

Struksnes poängterar att hans uttalande om förkylningseffekter, ett uttalande som Aftonbladet alltså låter professor Wigzell kritisera, inte gjordes som officiell marknadsföring från SCN, utan som en personlig kommentar om sina egna upplevelser av preparatet. SCN:s marknadsföring, säger han, är i enlighet mot hälsokostbranschens självregleringsorgan Hälsokostrådets riktlinjer och innehåller inget om just förkylningseffekter.

– Dessutom har det genomförts tre humana studier, varav två ännu inte är publicerade, och de visar på ändrade sjukdomsbilder på grund av den immunförsvarshöjande effekten.

Struksnes är kritisk till Aftonbladet, som han antar är ute efter att hänga ut Persbrandt i stället för att ta reda på fakta.

– Aftonbladet har en räcka med kontroverser med Persbrandt såvitt jag vet. De hade inte varit i kontakt med någon av våra vetenskapliga kontakter eller tagit del av vårt material inför sin artikel.

På onsdagen, dagen efter Persbrandt-artikeln, intervjuas dock professor Martin Schalling, som är SCN:s vetenskapliga kontakt på Karolinska, om preparatets eventuella effekter. Schalling svarar efter ett tag att han inte anser att det finns några studier som visar på att människor som äter Immolina får större motståndskraft mot infektioner.

Däremot tillstår han att KI får forskningsanslag för Schallings SCN-engagemang. Enligt vad Struksnes säger till Realtid.se har 25 miljoner kronor investerats i Immolinarelaterad forskning, och substansen är patenterad.

– Schalling intervjuas om KI-studier, men det finns studier i Köpenhamn och Johns Hopkins University i USA. De visar på effekter på människor, säger Struksnes om Schallings uttalanden.

– Om du vill kan jag skicka dig en presentation om detta.

Anders Struksnes säger att han själv äter Immolina och upplever positiva effekter. Vad gäller effekten på SCN:s försäljning av negativ svensk publicitet säger han att skadan sannolikt är marginell: den största delen av omsättningen sker utomlands.

SCN har runt 400 aktieägare enligt Anders Struksnes – själv äger han ett par procent – varav den största är Permobilgrundaren Per Uddéns son Anders Uddén, 58-årig styrelseordförande i SCN bosatt i Norrland. Tillsammans med sina tre bröder äger och kontrollerar Uddén en dryg tiondel av SCN via schweiziska bolag, bolag som enligt Uddén befinner sig i Schweiz av historiska skäl: Per Uddén bodde där.

Annons