Finans Nyhet

Harald Lundén lägger ner

Publicerad

UPPDATERAD Klassiska hedgefonden Eikos stängs vid nyår. Förklaringen är ökade krav från Finansinspektionen.

Den stjärnklassade förvaltaren Harald Lundén startade hedgefonden Eikos 2000. Idén var att ge stabil avkastning med låg risknivå.

Fonden fick en bra start och visade en stark utveckling under de tuffa börsåren som följde.

Från 2007 till 1 januari 2011 höll Eikos stängt för nyinvesteringar med motiveringen att ett för stort fondkapital inte var önskvärt.

Annons

Nu meddelar bolaget att fonden avvecklas vid kommande årsskifte.

Förklaringen är att Finansinspektionen ”inlett en granskning av fondbolagets interna kontroll och styrning”, enligt ett pressmeddelande.

Granskningen ”har aktualiserat frågan om fondbolagets administrativa resurser på ett effektivt och tillförlitligt sätt kan klara av att leva upp till de förändrade krav i fondlagstiftningen och Finansinspektionens föreskrifter som följer bland annat av nya EU-direktiv. Dessa ändrade omständigheter har resulterat i att fondbolaget beslutat att fondförvaltningen skall avvecklas”, heter det vidare i pressmeddelandet.

Annons

– Det kommer hela tiden nya krav och för att uppfylla dem så krävs det en ordentlig administrativ överbyggnad och då har vi bedömt att det är mindre effektivt att driva bolaget vidare, säger Harald Lundén till Realtid.se.

Han betonar att det inte är Finansinspektionen som ligger bakom beslutet utan att bolaget agerat helt på egen hand.

Fondstängningen innebär i princip att verksamheten upphör i H. Lundén Kapitalförvaltning AB och moderbolaget H. Lunden Holding om inte annan verksamhet tillförs.

Annons

Fondbolaget ägs av Harald Lundén själv, ett bolag inom Bure-sfären samt Holbein Holding som ägs av International Partners Limited.

I styrelsen sitter advokat Lars Stenbeg, Björn Björnsson, Simon Fraser samt Harald Lundén.

Harald Lundén var under 1980-talet en av stjärnorna på Carnegie. 1990 startade han egen fondkommission. Vad han ska göra efter Eikos stängning är inte klart.

– Det är för tidigt att säga, det här är ett väldigt nytt beslut så det får jag fundera på.

Annons