Här är Gardells drömaffärer 2011

Christer Gardell fortsatt börsoptimist.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2011-01-20

Det var en frispråkig Christer Gardell som intervjuades på podiet på Berns i samband med Veckans Affärers evenemang Stora Börsdagen på onsdagen.

Christer Gardell har en ljusare syn på börsåret 2011 än genomsnittet bland analytikerna, och passade på att förklara hur han ser på analytiker generellt:

– Analytikerkollektivet funkar så: sticker du ut och har fel förlorar du jobbet, sade finansmannen utan att låta särskilt kritisk till denna mekanism.

Som exempel på något som skulle kunna förmörka bilden och orsaka börsfall nämnde Gardell om Kina "snubblar och faller" och syftade på om tillväxten där av någon anledning skulle stanna av.

VA-reportern Pontus Herin, som höll i utfrågningen, frågade om Gardells drömaffärer 2011.

– Cevians innehav i Norden är Volvo, Swedbank, Tieto och Metso, sade Christer Gardell och nämnde med glimten i ögat att drömaffären vore bra affärer i något av dessa bolag:

– Köp, sälj eller fusion.

På frågan om vem han helst ser som efterträdare till Leif Johansson som vd i Volvo nämnde Gardell Olof Persson, som han anser har gjort ett bra jobb i Volvo Construction Equipment. VA-reportern Ulf Petersson, som satt i en panel vid sidan av Gardell och Herin, frågade hur viktig vd är i de bolag Cevian är inne i. Viktig, sade Gardell, även om det finns bolag där vd är viktigare än i Volvo, exempelvis Lindex.

I samma panel som Ulf Petersson satt även Altor-grundaren Harald Mix. Mix frågade Gardell om vilka regioner som är aktuella att göra affärer i – enbart Norden och Europa, eller är även investeringar utanför Europa aktuellt?

– Det finns färre lågt hängande frukter, om man uttrycker det så, i Sverige och Norden än i Tyskland.

I Sverige och i Norden, svarade Gardell, börjar det bli ganska uppstädat nu bland företagen och de flesta bra affärerna är redan gjorda jämfört med exempelvis Tyskland, där det finns många "konstiga konglomerat" med företag som hänger ihop utan någon större affärslogik. Där finns en hel del strukturella åtgärder man kan tjäna på, menade Gardell. Att gå utanför Europa är dock inte aktuellt.

Till sist gjorde Gardell reklam för Cevian och förklarade varför dess fonder, som investerar i ett mindre antal börsbolag, har en fördel jämfört med dels bredare fonder, dels private equity-företag.

Jämfört med fonderna, som måste ha många fler bolag än Cevians runt tio, har Cevian mycket högre krav på disciplin: man har inte råd att göra dåliga affärer. Och jämfört med private equity-företagen kan man göra arbitragevinster på börsens kortsiktighet. Detta då Cevian tänker långsiktigt kring sina börsinnehav, till skillnad från den i Gardells tycke högst kortsiktiga börsen.

Det finns alltså en marknadsimperfektion som Cevian utnyttjar på börsen, medan private equity-företagens objekt är mer effektivt prissatta till följd av de många aktörerna på den marknaden.

Platsannonser

Logga in