Annons

Annons

RQ PARTNER CONTENT ANNONS

Här är fem saker att tänka på för dig som vill ha koll på ekonomin före nyårsfesten

Se till att få ett bra avslut när du stänger böckerna för 2017. Det skapar nya möjligheter och det blir enklare att planera framåt. Vi har listat fem punkter som är bra att se över inför årsskiftet för dig som är företagare.

AV BDO

1. Tar du ut rätt lön?
För dig som företagsägare är det viktigt att se över om du tagit ut tillräckligt med lön under året. Det finns olika gränsvärden som styrs av 3:12-reglerna. Med rätt uttagen lön får du en så låg skatt som möjligt på din utdelning kommande år. Ta hjälp av din rådgivare att räkna på ditt löneuttag så du uppfyller lönekravet och kan utnyttja lönebaserat utrymme. Om löneuttaget är för lågt kan man ta ut en extra lön som betalas ut innan den 31 december.

2. Vilka löner ska till Skatteverket och Fora?
Ta i god tid reda på hur rapporteringen till Fora ska se ut och vilka anställda som omfattas. Det kan skilja sig från år till år vilka skattepliktiga ersättningar som ska rapporteras och vilka som omfattas av Fora då det styrs av vilka arbetsuppgifter man har. Den 31 januari 2018 behöver både Skatteverket och Fora ha ditt underlag. För att undvika eventuella förfrågningar från Skatteverket är det bra om själv jämför dina inlämnade skattedeklarationer med de inskickade kontrolluppgifterna för att se att allt stämmer. Det lönar sig att vara ute i god tid – är du sen med dina uppgifter till Fora får du betala en extra avgift. Uppgifterna från Fora styr sedan löneskatten för beskattningsåret 2017.

3. Stämmer din pension med lönen?
Det kan också vara en god idé att samtidigt se över dina pensionspremier. Huvudregeln säger att du i företaget får dra av pensionspremier motsvarande 35 procent av din lön i pensionsinbetalningar (max 10 basbelopp). Än hinner du betala in både mer premier och ta ut mer lön. Det här gäller även dig som är ensam anställd i ditt aktiebolag.

4. När är ditt bokslut?
Trots att man numera får välja vilken månad som helst på året har de flesta aktiebolag i Sverige kalenderår som räkenskapsår, med årsbokslut den 31 december. Förutom pensionspremier och lön behöver du ta fram underlag till din redovisningskonsult eller revisor. Det är bland annat skattekontoutdrag för hela året, försäkringsbrev för företagsförsäkringen, F-skattsedel, kvitton och fakturor, lagerlista och kontoutdrag från banken.

För dig som tänker starta ett nytt företag, se till att få igång det före årsskiftet. Regeln är att man ska äga aktier vid årets ingång för att under kommande år ta del av eventuell utdelning.

5. Vad gäller egentligen för julklappar och julfester?
Så här i slutet av året vill många ge sina anställda en gåva. För att gåvan ska vara skattefri för den anställde får den kosta max 450 kronor inklusive moms. Även julklappar till exempelvis kunder eller leverantörer kan vara avdragsgilla, men då gäller det att de kan ses som representation eller som en reklamgåva. Värdet på en sådan typ av gåva får inte överstiga 350 kronor inklusive moms.

Marie Jernkrok,
gruppchef på
BDO:s löneavdelning.


Många företag avslutar året med en fest för sin personal. Två gånger per år har man rätt att bjuda personalen på fest och dra av kostnaden för det.

Tveka inte att ta kontakt med oss på BDO om du har frågor eller funderingar. Vi erbjuder även flera seminarier i ämnet runt om i Sverige just nu som du hittar på www.bdo.se/seminarier.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons