Finans Nyhet

Hans-Olov Öberg: ”De var för uppenbara”

Publicerad
Uppdaterad

Ossian Hellers och Andreas Hofmann var inte tillräckligt försiktiga. De lämnade spår som varit för lätta att finna för ekobrottsmyndigheten. Det menar Hans-Olov Öberg, finansanalytiker och författare.

Sara Johansson

Hans-Olov Öberg har jobbat som både finansanalytiker, ekonomijournalist och författare. 2001 kom han ut med boken ”En jagad man”, som handlar om just insiderskandaler. Upprinnelsen till boken var dagen då Hans-Olov reste med ett börsnoterat bolags ledning och upptäckte hur mycket information han fick och hur lätt det var.

– Då tänkte jag; oj, vilken infomation vi får och om vi skulle bestämma oss för att utnyttja det här tillsammans, vilka pengar vi skulle tjäna då, vilken svindlande grej, säger Hans-Olov Öberg till Realtid.se.

Är det vanligt att prata så öppet?

Annons

– Att infomation som inte borde hamna på fel ställe hamnar på fel ställe, det tror jag är vanligt. De som jobbar på finansmarknaden är trots allt bara människor. Men att gå därifrån och sedan ta steget att utnyttja den här informationen till ett skumt syfte, det är inte lika vanligt, säger Hans-Olov Öberg.

Varför åkte de i dagens insiderhärva dit?

– De var för uppenbara, de sopade inte igen spåren ordentligt. De här människorna har haft en riktigt utsvävande livsstil. Borde ingen i deras närhet funderat på det här. Eller var det rimligt att de sprätte flera hundratusen på champange och på nya bilar och en ny lägenhet som man inte ens flyttat in i?, säger Hans-Olov Öberg.

Annons

Hur sopar man igen sådana spår?

– Det handlar om att göra alla transaktioner dit de inte går att spåras till en själv. De här personerna har gissningsvis handlat på ett sätt som gjorde det lätt för ekobrottsmyndigheten att spåra dem. De verkar ha agerat lite för osmart på den punkten, säger Hans-Olov Öberg.

Öberg menar att frestelsen på finansmarknaden kan vara oerhörd.

Annons

– Om du som anställd på till exempel Cevian vet att omnämnandet av företagsnamnet tillsammans med ett börsnoterat bolag driver kursen 10-15 procent, uppstår förstås frestelser. Likaså om du är anställd på någon stor mäklarfirma i till exempel London och vet att din arbetsgivare kommer släppa en analys om ett stort börsnoterat bolag. Sådana situationer finns hela tiden och det bör rimligen då och då finnas någon som dukar under för frestelsen, säger han.

Precis som i Hans-Olov Öbergs bok har Ossian Hellers och Andreas Hofmann ett förflutet tillsammans. Ett typiskt drag för de här brottslingarna.

– När du väl har tagit steget över till den svarta sidan så måste man ha någon vid sin sida som man kan lita på, förklarar Hans-Olov Öberg.

Efter att han lanserat sin bok var det flera inom finansvärlden som kontaktade honom. Någon funderade över hur han lyckats få den informationen. Personen var övertygad att Hans-Olov Öberg kände till insiderhandel som pågått i verkligheten.

– På en fest på Café Opera stötte jag på en person som kände sig utpekad som en av skurkarna i boken. Han sa ”du hade nog fler kompisar innan du skrev boken än du har nu”, säger Hans-Olov Öberg.

Annons