Bank

Handelsbanken stänger kontor

Storbanken presterade ett resultat under förväntningarna och meddelar samtidigt att den stänger kontor och gör stora avsättningar för förtidspensionering av personal. Handelsbanken avslöjar också förvärvet av en nederländsk kapitalförvaltare.

Publicerad 2016-04-20

Handelsbanken rapporterar en rörelsevinst på 4 967miljoner kronor för första kvartalet i år och presterade därmed 299 miljoner kronor under analytikernas förväntningar.

I samband med det presenterar banken åtgärder i syfte att "anpassa den svenska verksamheten till förändrade kundbeteenden och framsteg inom den digitala utvecklingen".

Bland annat avsätter banken 700 miljoner kronor som i huvudsak ska gå till förtidspensionering av personal.

Samtidigt bantas antalet kontor.

– Inom ett par år så räknar vi med att det blir 50—60 kontor färre, säger presschefen Johan Wallqvist till TT och tillägger att det inte handlar om en "hård neddragning".

Efter nedläggningarna av kontoren väntas banken ha en viss "överkapacitet" på personalsidan, men det kommer inte att leda till att några anställda sparkas – berörd persional kommer att erbjudas pensionslösningar eller omplaceringar, enligt banken.

I samband med rapporten avslöjar Handelsbanken att den tar mark i Nederländerna genom att förvärva kapitalförvaltaren Optimix. Bolaget förvaltar 2 miljarder euro, inklusive sina egna fonder.

Realtid.se söker parterna i förvärvet för att kunna ge en mer initierad bild av förvärvet senare i dag.

Platsannonser

Logga in