FinansNyhet

Handelsbanken Fonder flyttar 127 miljarder till Parisavtalslinjerade index

HandelsbankenHandelsbanken
Fot o:Alexander Larsson Vierth/TT
Publicerad

Handelsbanken blir första svenska fondbolaget att byta till så kallade Paris Aligned Benchmarks. 

Realtid.se

Med syftet att erbjuda sina kunder tillgång till investeringsprodukter som är i linje med åtagandena i Parisavtalet väljer nu Handelsbanken Fonder index att flytta på fem av sina globala och regionala indexfonder till så kallade Paris Aligned Benchmarks. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bytet stöder såväl Handelsbanken Fonders mål att reducera portföljernas utsläppsintensitet med 50 procent till 2030 som koncernens gemensamma mål av nettonoll utsläpp av växthusgaser så snart det är möjligt, men senast 2040″, skriver Handelsbanken. 

–  Att flytta kapital till mer hållbara investeringar är en hörnsten i EU:s handlingsplan för hållbar tillväxt. För oss var det givet att precis som tidigare förflytta våra befintliga fonder i en mer hållbar riktning snarare än att skapa nya produkterbjudanden. Våra indexfonder har arbetat med exkluderingskriterier och negativ screening i flera år. Att vi nu byter till Paris Aligned Benchmarks och anpassar våra portföljer i linje med Paris-avtalets mål är ett naturligt nästa steg och tydligt åtaganden för klimatneutralitet, säger Emma Viotti, Chef Index, Passiv förvaltning & ETF, Handelsbanken, i en presskommentar.

Annons

De fem fonder som flyttas är Handelsbanken Global Index Criteria, Handelsbanken USA Index Criteria, Handelsbanken Europa Index Criteria, Handelsbanken Emerging Markets Index samt Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria.

Annons