Konjunktur

Handelsbanken efterlyser proaktiv finanspolitik

Handelsbanken sänker sin BNP-prognos för Sverige för i år och efterlyser finanspolitisk stimulans när Riksbanken inte har så mycket ammunition kvar. 

Publicerad 2019-10-09

Handelsbanken sänker BNP-prognos för Sverige till 1,1 procents ökning från tidigare prognosen om 1,5 procents tillväxt. För nästa år behåller banken sin prognos om en ökning med 0,8 procent och behåller även prognosen för 2021 med en tillväxt på 1,3 procent. 

Den globala osäkerheten till följd av handelskriget mellan USA och Kina samt brexit fortsätter som väntat att bromsa tillväxten i världsekonomin, enligt Handelsbanken.

Den globala inbromsningen påverkar svensk ekonomi alltmer och Sverige går mot en lågkonjunktur, skriver Handelsbanken i sin nya konjunkturprognos som har rubriken “Stora risker – lite ammunition”.

“Centralbanker mildrar nedgången men saknar ammunition för att förhindra en fortsatt global konjunkturavmattning, och det mesta talar för att de finanspolitiska stimulanserna blir små”, skriver banken. 

Handelsbanken fortsätter räkna med att Riksbanken inte kommer att fullfölja sina planerade räntehöjningar och spår en oförändrad reporänta på minus 0,25 procent till slutet av 2021.

“Regeringen å sin sida visar ännu inte tecken på att förbereda stimulansåtgärder av konjunkturskäl, utan arbetar snarare vidare med januariavtalet. Nu när den stabiliseringspolitiska verktygslådan skramlar delvis tom, kan annars en ovanligt proaktiv finanspolitik vara en klok försäkring för svensk ekonomi och för ordning och reda i de offentliga finanserna”, skriver Handelsbanken i sin konjunkturprognos. 

Platsannonser