Finans Nyhet

Han regisserar GM-kuppen

Publicerad

<pufftextlänk>De tidigare filmbossen Kirk Kerkorian som under det senaste halvåret seglat upp som storägare i GM kräver nu en styrelseplats i det sargade bolaget.</pufftextlänk> I amerikansk press spekuleras det om att 88-åringen försöker sig på en repris av affären mellan Chrysler och Daimler Benz. Detta kan medföra ett ökat tryck på Saab.

Finansmannen Kirk Kerkorian, tidigare chef för filmbolaget MGM Studios, har under det senaste halvåret köpt upp sig rejält i General Motors. I juni fördubblade han sitt innehav till 7,2 procent och i oktober köpte han ytterligare aktier, vilket nu gör honom till den tredje störste aktieägaren med 9,9 procent.

Efter att Kerkorian fått se sina investeringar i bolaget sjunka som en sten kräver han nu att hans eget bolag Tracinda får en plats i styrelsen. Hittills har Kerkorian förlorat närmare 400 miljoner dollar på GM, uppger LA Times. Enligt uppgifter kommer Kerkorian nominera sin högra hand Jerome York för styrelseplatsen.

Det är samme Jerome York som Kerkorian placerade i ledningen för Chrysler i början av 90-talet. York ledde då en kraftfull omstrukturering av Chrysler som i slutändan ledde fram till sammanslagningen med Daimler Benz 1998. Kerkorian tjänade 3 miljarder dollar på den affären.

Annons

I amerikansk press spekuleras det i att Kerkorian har samma planer för GM som med Chrysler. Japanska bolag som Honda och Toyota pekas ut som möjliga köpare.

– Det är en möjlighet, något måste ju göras, säger fordonsanalytikern Mats Liss från Föreningssparbanken.

Vem en möjlig köpare kan vara vill inte Mats Liss spekulera i.

Annons

Analytikern Wilhelm Högberg från SEB Merchant Banking är mer skeptisk till spekulationerna.

– Det är en väldigt hård spekulation. Jag har svårt att se att någon japan skulle vilja ta över ett sådant stort bolag som GM. De har en så pass annorlunda kostnadsstruktur jämfört med japanerna.

– Kerkorian är ute efter att få avkastning på sina investeringar och kommer därför kräva förändringar i bolaget. Hur mycket han kan genomföra med bara en styrelseplats vet jag inte.

Annons

Vad har han för ägarhorisont?

– Med tanke på att han är 88 år gammal kan det inte vara hur långt som helst, men om han ser att det sker bra förändringar tror jag han tänker vara med ett tag.

Om inte, tror du han går ur bolaget då?

– Nej, det har han nog investerat för mycket för. Men han kommer kanske höja rösten ytterligare.

I USA har även röster höjts för en sammanslagning av GM och Ford för att behålla en helamerikansk biltillverkare. Frågan är bara hur en sådan sammanslagning skulle mottas av konkurrensmyndigheterna.

GM har lovat att satsa vidare på Saab i Trollhättan. Men vad en maktförskjutning i styrelsen kan innebära för den svenska tillverkarens framtid är ovisst. En jättefusion på bilmarknaden skulle göra Saab till en allt mindre bricka i spelet.

Annons