Finans Nyhet

Han kan efterträda Papandreou

Publicerad

Papandreou kommer inte ingå i den nya koalitionsregering som bildas under måndagen. Nu kommer rapporter om vem som är favorittippad efterträdare.

Realtid.se

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou har under den senaste tiden väckt ovanligt mycket känslor världen över. Sent i går kväll uppgav han att han avgår och kommer därmed inte ingå i den nya koalitionsregering som bildas under måndagen, rapporterar Bloomberg News.

Under måndagen kommer rapporter om att europeiska centralbankens tidigare biträdande chef, Lucas Papademos, är favorittippad som Greklands nye premiärminister, enligt Reuters.

Han var biträdande chef för ECB mellan 2002 och 2010 och var innan dess chef för den grekiska centralbanken, där han övervakade landets inträde i eurozonen.

Annons

Det främsta syftet som koalitionsregeringen i Grekland har är att säkra att Grekland får sin internationella finansiering och att landet inte går mot en kollaps. Finansieringen gäller främst det stödpaket om totalt 130 miljarder euro som är ett villkor för att Grekland ska kunna stanna inom euroområdet.

Beslutet om att bilda en koalitionsregering togs under söndagskvällen då premiärministern träffade högeroppositionens ledare Antonis Samaras.

Koalitionsregeringen kommer finnas kvar fram tills nyval kan hållas.

Annons

Under måndagen kommer president Karolos Papoulias bjuda in de olika partiledarna till ett möte. Mötet ska leda till att en ny premiärminister utses och en ny regering kan komma att utses under den kommande veckan, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Finansdepartementet är den 19 februari 2012 det mest sannolika datumet för nyvalet.

Under fredagen vann premiärministern en förtroendeomröstning i parlamentet med 153 röster av 300.

Annons
Annons