Annons

Annons

Josefin_Lindstrand.jpg

Compliance-experten Josefin Lindstrand går till advokatbyrån Hammarskiöld & Co.

Hammarskiöld rekryterar Citis chefsjurist som städat i Sörmlands Sparbank

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co rekryterar Josefin Lindstrand, en av Sveriges mest namnkunniga experter inom regelefterlevnad för banker och finansiella företag. Hon har en bakgrund som chefsjurist för Citibank i Sverige, Norge och Finland, och har på senare tid också städat upp i Sörmlands Sparbank.

“Byrån har redan sedan tidigare ett erfaret team inom området, med ett stort antal genomförda uppdrag för banker, konsumentkreditinstitut, värdepappersbolag, fondbolag, betaltjänst- och e-penninginstitut, såväl avseende etablerade institutioner som nyetablerade och växande fintechföretag”, skriver Hammarskiöld & Co i ett pressmeddelande.

– Med Josefin Lindstrand som specialist breddar och fördjupar byrån sin erfarenhet, kunskap samt kapacitet att arbeta med regulatorisk rådgivning för byråns klienter på såväl praktisk som strategisk nivå, säger Sandra Kaznova, Managing  Partner vid Hammarskiöld & Co.

Det medialt mest uppmärksammade uppdrag Josefin Lindstrand haft på senare tid handlar om Sörmlands Sparbank, som befunnit sig i rejält blåsväder, och där Lindstrand klev in som vice ordförande i styrelsen tillsammans med den tidigare vd:n för Föreningsbanken, Birgitta Johansson-Hedberg, som blev ny styrelseordförande.

Annons

Annons

Deras uppdrag handlade om att tillsammans med en ny styrelse och en nytillträdd vd städa upp i röran efter den mångåriga tidigare vd:n för banken som sparkades efter att det avslöjats att han bland annat låtit banken betala för hotellnätter, lyxvaror och påkostade middagar för hundratusentals kronor, och som inte kunde kopplas till bankverksamheten, vilket Realtid.se tidigare rapporterat om.

Banken prickades också och dömdes till en sanktionsavgift av Finansinspektionen för att den “haft brister i sin riskhantering, styrning och kontroll. FI bedömer att bristerna har uppkommit som ett resultat av att bankens tidigare styrelse brustit i sitt ansvar", vilket Realtid.se också rapporterat om.

Härvan i sparbanken ledde till bland annat till att vd:n polisanmäldes och att hela den tidigare styrelsen tvingades bort vid årsstämman.

Josefin Lindstrand kommer närmast från egen verksamhet i specialistbyrån Clearstone, och har tidigare haft kvalificerade roller vid Citi och Swedbank. Vid Citi var hon bland annat chefsjurist för bankens verksamheter i Sverige, Norge och Finland och var del av bankens nordiska ledningsgrupp och advisory board.

Hon är, som tidigare beskrivits, också styrelseledamot i Sörmlands Sparbank och det i BNP Paribas ingående Sevenday Finans.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons