Finans

Hallrup tar strid mot Vismas Fortnox-bud

Konflikterna i Fortnox fortsätter. Nu uppmanar storägaren Olof Hallrup de andra ägarna att rata budet från Visma. Samtidigt går styrelsen vidare med affären genom att ta in SEB som rådgivare.

Uppdaterad 2016-03-23
Publicerad 2016-03-23

Realtid.se har tidigare berättat om konfliktytorna i Fortnox. Bland annat framgick i går att valberedningen kör över storägaren och styrelseledamoten Olof Hallrup i fråga om omval av styrelsen, på den extrastämma han själv har tagit initiativ till.

Nu avslöjar nyhetsbyrån Direkt att Hallrup bjuder fortsatt strid mot norska Vismas bud på Fortnox. Budet offentliggjordes förra veckan och nu skriver Hallrup ett öppet brev till övriga ägare där han uppmanar dem att säga nej till budet.

Hallrup går alltså emot resten av styrelsen, som han – till skillnad från valberedningen – vill byta ut.

"Styrelsens majoritet anser att budpriset på 24 kronor innebär en hög värdering på Fortnox i förhållande till andra bolag i branschen. Jag håller inte med om att budet är generöst. Fortnox värde ska bedömas utifrån den framtida mycket goda förväntade vinstutvecklingen. Bolaget hade en stark tillväxt på 57 procent i rörelsevinsten under 2015 och jag är övertygad om att den höga tillväxten kommer att fortsätta", skriver Hallrup i brevet, enligt Direkt.

Som argument för att behålla aktierna anför han att riskerna i det NGM-noterade bolaget är låg och att kassaflödet är starkt.

Men samtidigt som Hallrup kämpar för att stoppa affären tar styrelsen ett kliv vidare. Av ett pressmeddelande framgår att SEB Corporate Finance anlitats som finansiell rådgivare vid en försäljning.

Fortnox verksamhet består i att sälja internetbaserade affärssystem till mindre företag.

Platsannonser