Peter Gönzci. Foto: David Gustavsson
Börs

Hallå där Peter Gönzci...

... vd för Aktietorget som byter namn till Spotlight Stockmarket och expanderar till Danmark.

Publicerad 2018-05-22

Varför byter ni namn?
– För att vi inte längre bara är ett torg där man kan köpa och sälja aktier. Under några år har vi byggt upp en mer innehållsrik produkt som är synligare och enklare för både bolag och investerare där vi samarbetar med nyhetsbyråer så investerar får bra information för att fatta bra beslut och för att bolagen ska lyftas fram på ett bra sätt.

– Vi har byggt något annat än det som var "Aktietorget" och det nya namnet syftar på att vi nu skapar ökad transparens och genomlyssning. Sedan behöver vi också ett mer internationellt gångbart namn, nu när vi expanderar till Danmark.

Du beskriver, i ert pressmeddelande, namnbytet som en del av en "ny identitet" som är "modern, fräsch och tydlig". Vad innebär det?
– Den traditionella börsverksamheten handlar om att köpa och sälja aktier. Punkt. Vi tycker att det behövs mer för att skapa fördelar för både bolag och investerare. Man behöver hjälpa bolag med synlighet och därmed samarbete med bland annat nyhetsbyråer. Det tycker vi är nästa steg för hur tillväxtbörser ska drivas. Det är modernt.

Är det inte riskfyllt att byta bort ett inarbetat varumärke?
– Det är bra ha ett namn som faktiskt beskriver vad produkten står för och som skickar rätt signaler. Det finns inte heller jättemånga marknadsplatser i Sverige, så det är inte så svårt hålla reda på dem och om någon som googlar "Aktietorget" så kommer de hamna hos oss ändå.

Kan du berätta lite mer om era två nya segment som lanseras i höst?
– Det handlar dels om att hjälpa bolag som inte hunnit bli notera att öka deras synlighet och ge dem skolning i hur det är att vara listad på en tillväxtbörs och hur man exempelvis skickar pressmeddelanden till marknaden.

– Den andra delen handlar om att att hjälpa snabbväxande bolag att göra sig redo för "reglerad-marknad-kostymen". Vi kommer på ett liknande sätt att hjälp även dem med utbildning och information kring de regelverk som gäller för midcap-bolag.

Ni har expanderat till Danmark. När ska första bolaget börja handlas där?
– Första bolaget som kommer att ha handel i danska kronor gör just nu en IPO och handeln drar igång om ett par veckor. Vi ser intresse från både danska och svenska investerare. Satsningen kommer att leda till handel från hela Norden och till en gemensam kapitalmarknad för tillväxtbolag för första gången. Men själva lanseringen med plattform och webbplats som översatts till danska gör vi först i höst.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in