Johan Henrikson är vd på Verisec. Foto: Verisec och Pixabay
IT

Hallå där, Johan Henriksson, vd på Verisec...

... som säljer Bank-id-utmanaren Freja. Resurs Bank ska erbjuda sina kunder id-lösningen under våren – och bolaget har nu fler banksamarbeten på gång.

Uppdaterad 2018-04-16
Publicerad 2018-04-16

Hur har Freja tagits emot ?
– Vi har noterat stort intresse både bland våra kunder och bland annat skrivit ett avtal med Södertälje kommun som vill erbjuda digitala tjänster till sina medborgare. Vi har totalt träffar 150 [potentiella kunder]. Vi har även dialoger med myndigheter av olika slag. I vissa fall ingår Freja blir som del av it-upphandlingar.

Idrottsföreningar var tidiga med att teckna avtal med er. Hur har det fallit ut?
– Lite trögt. De är inte riktigt igång än. De har haft mycket med [EU:s nya datalag] GDPR, så vissa saker har blivit försenade. Men vi har i alla fall skrivit ett avtal med Laget.se som är ett föreningsverktyg för en rad föreningar i Sverige.

Har ni mött några reaktioner från storbankernas Bank-id?
– Nej, inte direkt. Däremot kan vi konstatera att Bank-id har antytt i olika sammanhang att de eventuellt ska söka förcertifiering för svensk e-legitimation, som vi haft från start. Den stora fördelen med det är att en extern granskare, i det här fallet statliga e-legitimationsnämnden, granskar utfärdandekvaliteten, till exempel att id-lösningen bara kan användas av de med gilitga identitetshandlingar. Dessa kontroller görs mot polisen eller Transportstyrelsen.

– Nämnden gör även kontroller av tekniken för att se till att den är robust och inte mottaglig för [cyber- och it-]attacker. Det handlar också om interna processer och att till exempel våra anställda inte ska kunna göra ändringar i produktionsprocesser.

Berätta om ert samarbet med Resurs bank?
– Resurs bank är aktiva på den nordiska marknaden och en av de stora frågorna för dem är att ha en lösning som fungerar i alla de nordiska länder som banken är verksam i, och som ger en bra användarupplevelse och bra säkerhet. Under våren kommer Resurs-kunder kunna logga in på sin internetbank med vår lösning. Vi har en överenskommelse om att köra igång.

Har ni fler banksamarbeten på gång?
– Absolut bank och finans är en bransch som vi för ganska mycket dialog med där Resurs var först ut. Vi för nu samtal med ytterligare aktörer. Det är både nischbanker och traditionella banker. Bank-id löser inte alla problem, enligt mig. Om du är en traditionell bank med verksamhet i olika länder har du olika id-lösningar i olika länder och det behöver inte vara någon drömlösning för alla.

– Sedan har vi hela betalindustrin kopplat till retail och onlinesammanhang där man är i behov av en identifieringslösning för att köra igång själv betalningen. Det är en bransch vi för dialog med, för att de i sin tur jobbar med dagligvaruhandel som har behov av nya betallösningar.

– Stat, kommun och landsting är det område vi började med och de är ju fortsatt förstås en viktig del. Vi tittar även mycket på spelbranschen såsom gaming och gambling. Det kommer en ny lag där man är väldigt tydlig med att man behöver en e-legitmation. Så hela spelbranschen är ett intressant område.

– I ett slutbetänkande från regeringen är det ganska tydligt att det är e-legitimation som krävs [för att registrera sig på spelsajter framöver]. Det handlar främst om att motverka penningtvätt. [Regeringen har redan aviserat] att ett antal utländska [spel- och casino]-aktörer ska ansöka om att få komma in på den svenska spelmarknaden. 

Platsannonser