Emma Levén har anställts som CFO på Fundedbyme inför bolagets planerade notering. Foto: Press/Mynewsdesk
Fintech

Hallå där Emma Levén, ny koncern-CFO på Fundedbyme...

... som jobbat flera år på ett teknikbolag på Manhattan och som nu ska bidra till att sätta crowdfundingbolaget på NGM-börsen.

Uppdaterad 2018-08-09
Publicerad 2018-08-09

Hur hittade du till FBM?
– Jag hittade jobbet när jag tittade på hållbara investeringar och hittade en startupen Paradiset som sökte kapital via Fundedbyme. Paradiset är en mataffärskedja som erbjuder ekologiska produkter. På den vägen fick jag upp ögonen för Fundedbyme.

Vad lockade dig till FBM?
– Jag gillar att de skapar en möjlighet för nya bolag att få finansiering, samtidigt som jag upplever att många av de bolagen som söker kapital via plattformen jobbar med hållbarhet. Det är inget krav men något som är ständigt återkommande för att det ligger i tiden.

– Jag tycker också om att det är ett inkluderande koncept som låter vem som helst att investera i produkter man tror på. Sedan händer det otroligt mycket inom crowdfunding och FBM är väldigt ambitiöst och vill växa.

Vad gjorde du tidigare?
– Mellan 2009-2012 arbetade jag som CFO på Thorlabs-koncernens Sverigekontor i Möndal. Det är ett [amerikanskt] teknikbolag inom allt från fiberoptik till elektronik, medcinteknik och life science. 2012 fick jag chansen att flytta över till huvudkontoret i New Jersey i rollen som globalchef och sedan vidare till ett annat kontor på Manhattan.

Hur såg ditt ansvarsområde ut i USA?
– Jag hade ingen renodlad CFO-roll, utan jobbade främst med strategisk tillväxt men även med ekonomiska kalkyler inom fram allt affärsområdet medicin- och miljöteknik. Det är områden som växer otroligt mycket, samtidigt som jag gärna vill att det jag gör har positiva samhällseffekter, och i min roll hade jag kontakt med forskare över hela världen.

Varför slutade du?
– Av privata skäl samtidigt som min man upplevde det som ganska jobbigt att bo ute i New Jersey och bilpendla in till Manhattan varje dag med långa bilköer.

Var hamnade du sen?
– På Cambridge University Press som är världens äldsta bokförlag. Jag var globalchef på deras Manhattankontor i två år med ansvar för deras supportorganisation med fokus på digitala produkter. Om man kommer från ett teknikbolag så har man ganska stort fokus på mätbarhet i data.

– Efter det flyttade jag och familjen tillbaka till Sverige där jag fick jobb som CFO på it-återförsäljaren SweDeltaco AB i Stockholm.

Vad tar du med dig från dina tidigare tjänster in i din nya roll? Vad kan du tillföra FBM?
– Mina kunskaper om hur man skapar tillväxt och lönsam med hjälp av finansiell information för att styra bolagsbeslut och investeringar. Jag gillar att se resultat på data och kundnivå.

FBM har haft en kämpig resa ekonomiskt sedan starten 2011 med förluster på -10,5 miljoner 2016, som dock halverades året efter. Hur ser du som nybliven koncern-CFO på bolagets utveckling?
– Jag ser det som ett tillväxtorienterat bolag med hög ambitionsnivå och jag tror på stark tillväxt.

Hur ser du på förvärvet av Laika Consulting? Vad kan det tillföra bolaget?
– Jag har svårt att uttala mig om det också, men det känns som ett strategiskt lämpat köp. Men mer i detalj vad det finns för fördelar vill jag inte uttala mig om i nuläget.

Emma Levén

Ålder: 42
Familj: Man och två barn.
Intressen: Boxning och matlagning.

Platsannonser