Fonder

Allra: Ingen stress att lösa in fonderna

Allras styrelseordförande tillbakavisar kraven på omedelbar inlösen av PPM-fonderna; ”Pensionsmyndigheten har begärt 6 april”, säger Gunnar Axén till Realtid och menar att fondbolaget fortfarande har tid att överklaga – vilket de kommer att göra.

 

Uppdaterad 2017-03-22
Publicerad 2017-03-22

Sista ordet är inte sagt i den juridiska striden om Allras fonder och framtid.

Under onsdagen avslog tingsrätten i Stockholm Allras överklagande gentemot Pensionsmyndigheten, men Allra har fortfarande fler instanser att vända sig till för att få sin röst hörd.

– Vi beklagar besluten, men går nu vidare med den juridiska processen. Det betyder att besluten överklagas till Marknadsdomstolen respektive kammarrätten, säger Allras styrelseordförande Gunnar Axén till Realtid.se.

Allra kastades ut från premiepensionssystemet i förra veckan efter att Pensionsmyndigheten bedömt att bolagets verksamhet stridit mot parternas samarbetsavtal.

I samband med uppsägningen lade Pensionsmyndigheten in en säljorder på innehavet i Allras fyra fonder på PPM-torget – totalt omkring 16 miljarder kronor – som bolaget är skyldigt att utföra enligt europeiska regelverk.

Allra har i tur och ordning överklagat Pensionsmyndighetens beslut till både förvaltningsrätten och tingsrätten och i samband med detta krävt att Pensionsmyndighetens säljorder stoppas och återkallas.

Båda dessa instanser har valt att neka fondbolagets yrkanden.

Pensionsmyndigheten å sin sida menar att Allra inte längre kan slingra sig och måste börja betala tillbaka: 

”Inget har förändrats såtillvida att Allra ska påbörja inlösen av innehaven så att de kan placeras om. Det är inte Allras pengar och det är hög tid att Allra följer regelverket och börjar betala tillbaka", säger Pensionsmyndighetens pressekreterare Jimmy Larsson-Hagberg till Expressen.

Något Gunnar Axén inte vill kännas vid.

– Fakta är att Pensionsmyndigheten begärt att den 6 april ska vara betaldag. Inte att pengarna ska betalas "nu", säger han.

Platsannonser

Logga in