Annons

Annons

Gryningsräder hos försäkringsbolag

Konkurrensverket har nu på morgonen genomfört gryningsräder mot flera försäkringsbolag, däribland  Folksam, If och Trygg-Hansa. Det rapporterar SvD Näringsliv och hänvisar till uppgifter från myndigheten.

Gryningsräderna är ett led i en pågående undersökning kring misstänkt brott mot konkurrenslagen. Tidigare under våren har gryningsräder genomförts mot försäkringsförmedlarna Söderberg & Partners och försäkringsbolaget Protector.

”Den fortsatta utredningen får visa om det finns fog för misstankarna att företagen kan ha överträtt konkurrenslagen”, skrev Konkurrensverket i ett pressmeddelande den 5 april.

Enligt Konkurrensverket handlar de misstänkta brotten om samarbete inom försäkringsupphandlingar i Sverige. Det gäller, enligt dokument från Patent- och marknadsdomstolen, ”ett stort antal upphandlingar”, skriver SvD.
 
Domstolsdokumenten berättar också att onsdagens gryningsräder handlar om att utreda om företagen har brutit mot konkurrenslagen ”genom att ha avtalat eller samordnat sig med försäkringsmäklare avseende försäkringsupphandlingar i Sverige”.

Annons

Annons

Gryningsräderna ska, enligt dokumenten, genomföras under perioden 12–16 juni mot If Skadeförsäkring, Trygg-Hansa Försäkring, Folksam Ömsesidig Sakförsäkring och AIG Europe Ltd UK:s filial i Sverige.

Onsdagens räd är direkt knuten till dem som gemomfördes tidigare i vår mot Söderberg & Partners och Protector.

”Konkurrensverket har i sin ansökan anfört att verket under utredningen av misstänkta överträdelser och i anslutning till platsundersökningar fått uppgifter och påträffat material som indikerar att AIG, If Skadeförsäkring AB (publ) (If) Trygg-Hansa Försäkring filial (Trygg-Hansa) och Folksam ömsesidig sakförsäkring har varit delaktiga i överträdelsen”, skriver Patent- och marknadsdomstolen.

Folksam bekräftar för SvD att bolaget varit föremål för en gryningsräd från Konkurrensverket.

– Det här är en utredning som Konkurrensverket gör och vi kan bara bekräfta att de har gjort en gryningsräd. I övrigt försöker vi svara på deras frågor, säger en presstalesperson på Folksam som inte vill ge någon mer information om läget.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons