FinansNyhet

GP Bullhound stänger sin största fond någonsin

Joakim Dal är partner på GP Bullhound och har varit investeringsrådgivare för svenska riskkapitalbolagets nya techfond Fund IV. Foto: GP Bullhound & Pixabay
Publicerad

GP Bullhound stänger i dag tisdag sin fjärde techfond i ordningen. Den stängs på motsvarande 650 miljoner kronor och är därmed bolagets hittills största fond. Pengarna ska investeras i europeiska techbolag. ”Vi har fått bra team på plats runt om i Europa, så nu går det fint att köra vår strategi på den här fondstorleken”, säger Joakim Dal, partner på GP Bullhound, till Realtid.

David Gustavsson

Fonden som kort och gott fått namnet Fund IV ska investera i allt från tech-startups till bolag på väg mot listning. Den sattes upp förra veckan, men kapitalanskaffningen har pågått sedan våren 2017.

– Detta är vår fjärde fond. Vi har gjort investeringar i europeiska techbolag under de senaste tio åren i över fyra fonder. Vi har ett utmärkt inflöde av potentiella investeringar, så vi såg förutsättningar att fortsätta med en mycket större fond, säger Joakim Dal, delägare i GP Bullhound och en av fondens investeringsrådgivare, till Realtid.

Han berättar att Fund IV är GP Bullhounds fjärde och hittills största fond. Den föregående fick in motsvarande cirka 340 miljoner kronor i kapital och Fund IV nästan dubbelt så mycket (650 miljoner kronor).

Annons

– Nu har vi fått ett bra team på plats runt om i Europa, bland annat i Stockholm, London, Manchester och Madrid. Det går bra att köra vår strategi på den här storleken. Den är tillräckligt stor för att göra det vi vill göra och vara med i de transaktioner vi vill, säger Joakim Dal.

Fonden stängdes på väntad tid. Mycket tack vare ett upparbetat nätverk i Europa.

– Vi har byggt ett stort nätverk av entreprenörer, förmögna privatpersoner och family offices som har förtroende för oss och som vill investera i det europeiska tekniklandskapet. Och så har vi såklart en del institutioner med oss.

Annons

Hur stor andel har ni GP Bullhound-delägare själva gått in med i fonden?

– Vi kan inte säga hur mycket, men det är en ganska stor andel. Vi går in med våra egna privata pengar.

Tittar ni på svenska techbolag?

Annons

– Absolut vi investerar i hela Europa och Sverige en av de större marknaderna. Vi har tidigare investerat i Spotify, Klarna, Leovegas och Mathem och hoppas kunna fortsätta göra det. Men vi tittar även på ”UK”, Spanien, Tyskland och Frankrike. Och i alla de länderna har vi kontor och anställda som kan det lokala språket och entreprenörerna har förtroende för.

Ser du några särskilt heta techsegment just nu?

– Vi gillar mjukvara där vi främst tittar på företagsmarknaden eller ”entreprise software”. Där har vi sett flera intressanta bolag förändra etablerade processer som exempelvis Slack och danska bolaget Unity som gör plattformar för mobilspel och dragit nytta av mobilens tillväxt. Det finns 5 miljarder mobiltelefoner i världen, jämfört med 1miljard bilar och 70 miljoner Playstation. Där vi ser stor marknad. Det finns fortfarande många möjligheter till att skapa nya affärsmodeller med mobilen.

Annons