FinansNyhet

GP Bullhound stänger sin fjärde fond vid 113 miljoner euro

Publicerad

GP Bullhound har vid stängning av sin fjärde teknikfond fått in 113 miljoner euro och har som mål att nå en avkastning på minst 25 procent per år. Det säger investmentfirmans partner Joakim Dal till Realtid.

olof swahnberg

GP Bullhounds fond, som kallas Fund IV, hade sin första stängning i januari 2018 då målet om 65 miljoner euro nåddes.

– Vi har sedan dess mottagit ett starkt intresse från entreprenörer i vårt nätverk och institutioner att investera och har öppnat fonden för nya insättningar vilket tar den till 113 miljoner euro, säger Joakim Dal som är förvaltare för fonden.

Klarna, Slack, Tradeshift och Glovo är exempel på bolag som GP Bullhounds fjärde teknikfond har investerat i. Tidigare fonder har investerat i bolag som Mathem, Leovegas och Matsmart.

Annons

Varför stängs fonden nu?
– Våra tidigare fonder har levererat stark avkastning. Sedan har vi flera trender som gör det väldigt gynnsamt att starta en fond som investerar i teknik just nu: allt fler människor har tillgång till billigare datorer, antingen i en smartphone i fickan eller i molnet, många fler är också uppkopplade, vilket bygger nätverk och information vilket nya tekniker som artificiell intelligens kan utvecklas på.

– Därutöver har ekosystemet av entreprenörer, utvecklare, kapital och mognadsgraden bland konsumenter ökat markant senaste decenniet.

Fondens förvaltare är särskilt intresserade av bolag som bygger mjukvara för framtidens sätt att arbeta, vilket enligt Joakim Dal, är mer frilansbaserat och horisontellt, och nämner som exempel investeringar i bolag som Job and Talent och Glovo.

Annons

GP Bullhound söker också bolag som gör mjukvara till andra företag för att skapa mer effektiva processer, som exempelvis Tradeshift och Slack. Dessutom uppskattar fondens förvaltare bolag inom underhållning, både mjukvara för underhållningsbranschen som Believe Digital, Quixel och Unity, men också rena konsumentinriktade bolag som Spotify och Resolution Games, uppger Joakim Dal.

Ambition med fonden avkastningsmässigt och livslängd för fonden?
– Fonden sträcker sig fram till 2030 som längst så vi har möjlighet att vara med länge i de bästa tillväxtresorna och vårt mål är att avkasta minst 25 procent per år över fondens livslängd, vilket vi historiskt har klarat med marginal.

– Vi ser mycket bra företag som startas i Europa men också i USA där vår närvaro både i New York och San Francisco bidrar med case, säger Joakim Dal.

Annons

 

Annons