Finans Nyhet

GP Bullhound: Här är tekniktrenderna för 2022

DeFIDeFI
Framväxten av decentraliserad finans (DeFi) kommer att fortsätta att utvecklas starkt under 2022, enligt GP Bullhound.
Publicerad

Teknikrådgivnings- och investeringsföretaget GP Bullhound har sammanställt sin årliga lista över tio tekniktrender för det kommande året. 

Finwire/Realtid.se

Bland annat spår GP Bullhound att metaverse, mjukvara för leverantörsskedjan och kreatörsekonomin kommer att driva på tekniktrenderna under 2022. Sammanställningen finns i rapporten ”2022 Tech Predictions Report.”

”Rapporten belyser också hur covid-19-pandemin fortsätter påverka dessa tekniktrender, vilket resulterar i ökad tillväxt inom maskininlärning, betalningslösningar, telemedicin och wearable-teknik”, skriver GP Bullhound.

De tio trenderna är:

Annons

1. Kreatörsekonomin
2. Framväxten av decentraliserad finans (DeFi)
3. Ansträngda leverantörskedjor
4. ARM-baserade processorer
5. Den nya virtuella samlingsplatsen (Metaverse)
6. Ökad användning av wearables
7. Den globala halvledarbristen
8. Köp nu, betala senare (BNPL)
9. Teknik som driver mångfald, rättvisa och inkludering
10. AI-automatiserad sjukvård

Influerare, streamer och poddare är exempel på jobb inom det som kallas kreatörs­ekonomin. 

DeFI är ett samlingsbegrepp för nya finansiella tjänster så som sparande, lån, inteckningar och försäkringar som använder sig av öppna och fria system.  Det är alltså ingen egen teknik, utan befintliga tekniker så som blockkedjor och smarta kontrakt används. Största spelaren är idag Ethereum.

Annons

Att kunna betala senare har blivit ett allt vanligare alternativ hos e-handlare – och många konsumenter använder gärna tjänsten, Buy-Now-Pay-Later. Att räntefritt kunna skjuta upp en betalning någon eller några månader är lockande.  Och det faktum att stora delar av världen suttit hemma under pandemin har sannolikt drivit på trenden ytterligare.

Bolag som Paypal, Clearpay och svenska Klarna, världens största fintechbolag, har de senaste åren vuxit snabbt tack vare just BNPL-betalningar.

Enligt rapporten The Woolward Review som gjordes i Storbritannien i december förra året angav 11 procent av de svarande säger att de använt sig av en BNPL-tjänst sedan starten av pandemin – en siffra som motsvarar transaktioner på över 2,7 miljarder pund. Och det är bara i Storbritannien.

Annons

Mobiler och surfplattor använder vanligtvis ARM-processorer (Advanced RISC Machine) eftersom sådana är mycket strömsnåla och ger bra batteritid. iOS och Android är exempel på operativsystem som är gjorda för ARM-arkitekturen, även om Android även förekommer i en X86-version.

ARM kan även användas i traditionella datorer. Skrivbordsversionen av Windows kunde tidigare endast köras på X86-processorer, men våren 2017 presenterade Microsoft en stor nyhet. Genom att använda en emulator, inbyggd i operativsystemet, kan numera skrivbordsversionen av Windows även köras ARM-processorer. Det öppnar potentiellt för billigare, kompaktare och mer strömsnåla datorer.

ARM finns likt X86 i både 32- och 64-bitarsversioner. Den senaste 32-bitarsversionen av ARM kallas ARM v7 och den nya 64-bitarsversionen kallas ARM v8. Se mobilsektionen för mer information om detta.

Metaverse eller Metaversum som man också kan kalla det på svenska är ett begrepp för en virtuell verklighet där användarna i 3D kan integrera med den virtuella miljön och kommunicera med varandra. Ordet Metaversum kommer ifrån de två orden “meta” som betyder bortom och “universum”, alltså kan man översätta det rakt av till “bortom universum”. Idag används konceptet mest inom spel som exempelvis Fortnite och World of Warcraft.

I framtiden tror man att Metaverse kommer att bli mer av ett öppet format där alla som vill kan bygga vidare, likt hur internet fungerar idag. Än så länge vet man inte riktigt hur denna utveckling kommer att gå till men Facebook är ett av de företag som indikerar att de vill bana vägen.

Annons