Linnéa Lindau är vd för inkubatorn Chalmers Ventures i Göteborg – medan Klementina Österberg är vd för GU Ventures, knutet till Göteborgs universitet. Foto: Press & Pixabay
Fintech

Göteborgs-inkubatorer topprankas

Chalmers Ventures är etta i Norden och GU Ventures kniper andraplatsen, i rankning från UBI Global. "Jag blev lite förvånad, för tidigare år har vi inte hamnat bland topp 20", säger Klementina Österberg, vd för GU Ventures, till Realtid.

Uppdaterad 2018-03-06
Publicerad 2018-03-06

Göteborgs-universitetens inkubatorer når topplaceringar i Stockholmsbaserade rankning- och statistikföretaget UBI Globals årliga rankning över Nordens, Europas och världens främsta tech- och startup-inkubatorer.

I kategorin "top business incubator – manged by university" kniper Chalmers Ventures förstaplatsen i Norden, tredjeplatsen i Europa och är tolva i världen.

– Vi har ett grymt team och ett universitet som visar att man menar allvar med entreprenörskap. Vi har förmånen att arbeta med fantastiska entreprenörer och några av Sveriges absolut bästa bolag, kommenterar Linnéa Lindau, vd för Chalmers Ventures.

Två bolag som Realtid.se skrivit om som är knutna till Chalmers Ventures är AI-rådgivaren Sigmastocks och Evispot som har byggt en plattform för automatiserad kreditbedömning.

– Jag tycker det är jätteroligt att göra en sådan här benchmark och lära oss kring hur de allra bästa jobbar och hur resursfördelningen ser ut. Men också för att se hur effektivt de förvaltar kapitalet, för att vi ska kunna göra ett ännu bättre jobb, säger Klementina Österberg till Realtid.se.

Blev ni förvånande över placeringarna?

– Jag blev lite förvånad, för tidigare år har vi inte hamnat bland topp 20. Jag tror att vi har jobbat mer fokuserat med att få ut våra bolag på en internationell marknad, till exempel Cellink som utvecklar 3D-printers som skriver ut ramar för att odla stamceller, och Smartster som finns i fem länder och erbjuder klimatsmart shopping. Jag tror även att vi har byggt ett bättre team och det var något vi fick mer beröm för i år.

I samma kategori listas GU Ventures som tvåa i Norden, fyra i Europa och nåt plats 17 globalt.

– Benchmarkingen visar nu att vi på GU Ventures är framstående inom tre viktiga områden för inkubatorbolagen, att tillföra kompetens, att attrahera finansiering och att nå framgång på lång sikt, kommenterar Klementina Österberg, vd för GU Ventures.

Uppsala Innovation Center och Arctic Business Incubator i Luleå blev fyra respektive sjua i kategorin "affiliated with university".

Globalt delas förstaplatsen av The Setsquard Partnership i Storbritannien och The DMZ vid Ryerson University i Kanada.

Bäst i kategorin "Incubator managed by university":

 

1. The Setsquared Partnership, Storbritannien. På delad förstaplats med: The DMZ at Ryerson University, Kanda

3. PoliHub – Startup District & Incubator, Italien

4. University of Toronto Entrepreneurship, Kanada

5. Incubadora de Alto Impacto del Tecnológico de Monterrey, Campus León (TEC LEAN), Mexiko

6. IncubaUdeC, Chile

7. Business Incubator of NRU Higher School of Economics (HSE Inc), Russia

8. McGill Dobson Centre for Entrepreneurship, Canada

9. Startup Aggieland, United States

10. Red de Incubadoras de la Universidad del Valle de Mexico, Mexico

11. Instituto Gênesis PUC-Rio, Brazil

12. Chalmers Ventures, Sverige. På delad tolfteplats: Programa EAN Impacta-Instituto para el Emprendimiento Sostenible, Colombia

14 ITMO University Business Incubator, Ryssland

15 The Clarence Centre for Enterprise & Innovation, Storbritannien. På delad plats med: Instituto Internacional para la Innovación Empresarial (3IE), Chile

17 Universidad de Antioquia – Parque del Emprendimiento, Colombia. På delad plats med: GU Ventures, Sverige

19 Incubadora de Empresas da COPPE/UFRJ, Brasilien

20 Oamk LABs, Finland

 

Källa: UBI Global

UBI Global

UBI Global är Stockholmsbaserad organisationen som säger sig vilja hjälpa inkubatorer och acceleratorer att bli mer effektiva och konkurrenskraftiga. Bolaget samlar bland annat in data och statistik kring vad som bidrar till utveckling av hållbara och framgångsrika bolag.

Källa: UBI Global

Platsannonser